Nivelul mărilor și oceanelor continuă să crească într-un ritm alarmant

  • 18 Februarie 2022 12:00
Nivelul mărilor și oceanelor continuă să crească într-un ritm alarmant

În următorii 30 de ani, nivelul mării ar putea să crească la fel de mult ca pe durata întregului secol trecut, indică un raport al unor agenții americane, la realizarea căruia au participat inclusiv NASA și Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA), potrivit DPA.

Conform raportului, nivelul mării de-a lungul coastelor Statelor Unite ar urma să crească cu 25 centimetri până la 30 de centimetri în medie peste nivelurile de astăzi, până în 2050.

''Acest raport susține studiile anterioare și confirmă ceea ce știm de mult timp: nivelul mării continuă să crească într-un ritm alarmant, punând în pericol comunitățile din întreaga lume'', a declarat administratorul NASA, Bill Nelson.

''Știința este incontestabilă și este necesară o acțiune urgentă pentru a atenua o criză climatică în curs de desfășurare'', a avertizat el.

Potrivit raportului, creșterea nivelului mării ''va crea o profundă schimbare în ceea ce privește inundațiile produse în zona de coastă, care vor înainta pe distanțe mai mari în interiorul continentului''.

''Până în 2050, se preconizează că vor surveni inundații 'moderate' (de obicei dăunătoare), de peste 10 ori mai des decât în prezent și ele se pot intensifica din cauza factorilor locali'', se arată în document.

Raportul, intitulat Scenarii globale și regionale de creștere a nivelului mării pentru Statele Unite, reprezintă o actualizare a unui raport din 2017 și ''oferă pentru prima dată proiecții pe termen scurt pentru următorii 30 de ani'', potrivit unui comunicat al NASA, conform Agerpres.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău