Nivelul de implementare a recomandărilor Curții de Conturi de către instituțiile de stat este jos / Raport

  • 20 Octombrie 2022 12:11
Nivelul de implementare a recomandărilor Curții de Conturi de către instituțiile de stat este jos / Raport

Nivelul de implementare a recomandărilor Curții de Conturi de către instituțiile de stat este unul jos. Deși termenele de implementare au expirat, doar circa 1/3 din ele au fost implementate, 56% – nu au fost implementate, iar 7% au fost implementate parțial. Constatările se conțin într-un raport Transparency International – Moldova „Auditul conformității achizițiilor publice: cum se implementează recomandările Curții de Conturi?”.

Într-o conferință de presă la IPN, Iana Spinei, expert TIM, a declarat că pe parcursul anilor 2020-2021, Curtea de Conturi a efectuat o serie de audituri ale conformității achizițiilor publice în nouă ministere și entitățile din subordine. S-a atras atenția la cadrul normativ imperfect, funcționalitatea redusă a SIA MTender, precum și la abaterile sistemice admise la toate etapele achizițiilor. Curtea a emis circa 260 de recomandări pentru remedierea neconformităților, 60% dintre ele fiind monitorizate de TIM.

Cercetarea arată că în majoritatea cazurilor pe paginile web ale ministerelor auditate și entităților din subordine nu sunt plasate informații despre rezultatele auditurilor și măsurile întreprinse pentru realizarea recomandărilor Curții. Potrivit raportului, unele informații despre realizarea recomandărilor nu sunt plasate pe pagina web a Curții de Conturi, chiar dacă entitățile au oferit TI-Moldova copiile scrisorilor expediate la CCRM.

Ianina Spinei a precizat că unele acțiuni raportate sunt doar promisiuni, precum că ministerul va lua atitudine față de recomandările Curții de Conturi și va numi specialiști care monitoriza contractele de achiziții. „În opinia noastră, cel mai convingător ar fi anexarea la răspunsul misterului a unui ordin prin care se creează un grup de lucru și se specifică atribuțiile concrete ale fiecărui membru. Nu este nevoie de promisiuni, e nevoie de fapte concrete care să fie raportate Curții de Conturi”, a notat experta.

Cât despre comunicarea și conlucrarea Curții de Conturi cu autoritățile publice, Cancelaria de Stat și Parlamentul, CCRM a întreprins o serie de măsuri pentru a îmbunătăți comunicarea cu autoritățile publice. Inclusiv a lansat un nou instrument de gestionare a procesului de implementare a recomandărilor – SIA „Audit CCRM”. Autorii cercetării precizează că există o dinamică pozitivă în comunicarea și conlucrarea cu Cancelaria de Stat, circa 15% din măsurile prevăzute în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2022 fiind introduse la propunerea Curții.

Prezent la conferință, Andrei Munteanu, membru al Curții de Conturi, a declarat că rolul societății civile este un indispensabil, iar aceste monitorizări sunt importante. Or achizițiile publice au fost și rămân a fi unul dintre domeniile cu cel mai înalt risc de fraudă și corupție. „Chiar dacă Curtea de Conturi în permanență, în cadrul misiunilor sale de audit, are obiective specifice privind conformitatea achizițiilor, în premier în anul 2020, ne-am propus să venim cu un audit de sistem pe dimensiunea achizițiilor publice. Am pornit de la analize care indicau faptul că ponderea cheltuielilor pentru achiziții publice din totalul cheltuielilor bugetului public național sunt în creștere, valoarea lor fiind semnificativă. Ne-am propus să reușim să cuprindem prin misiuni de audit toate ministerele și să venim pe final cu o sinteză, cu o analiză a problemelor privind întregul sistem de achiziții publice”, a precizat Andrei Munteanu.

Raportul fost realizat în proiectul „Consolidarea statului democratic de drept: contribuția societății civile” susținut de Ambasada Regatului Țărilor de Jos.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
28,29
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:9,26 m/s
Tue
23
Wed
16
Thu
7
Fri
8
Sat
10
Arhivă Radio Chișinău