Nissan va revizui relația cu Renault după fuziunea cu FCA (șeful Nissan)

  • 03 Iunie 2019 20:01
Nissan va revizui relația cu Renault după fuziunea cu FCA (șeful Nissan)

Nissan va efectua o "revizuire fundamentală" a relației sale cu partenerul de alianță Renault dacă acesta va accepta propunerea de fuziune de la Fiat Chrysler, a afirmat luni directorul general al producătorului auto nipon, Hiroto Saikawa, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Propunerea discutată "va modifica semnificativ" structura parteneriatului Nissan - Renault, a explicat Hiroto Saikawa.

Aceasta va necesita o "revizuire fundamental" a relației existente între Nissan și Renault, iar includerea în alianță a FCA "ar putea extinde colaborarea și ar putea crea noi oportunități pentru noi reduceri ale costurilor", a adăugat șeful Nissan.

Producătorul auto italo-american Fiat Chrysler a propus săptămâna trecută o fuziune de peste 35 de miliarde de euro cu Renault, care va crea al treilea lider global, după Volkswagen și Toyota. Piața de bază a Renault este Europa, dar are o prezență bună și în Asia, prin alianța cu producătorii auto niponi Nissan și Mitsubishi, în timp ce FCA are o prezență puternică în America de Nord și America Latină.

Planul FCA vine într-un moment complicat pentru Nissan, care recent a respins propunerea de fuziune din partea Renault.

Săptămâna trecută a avut loc la Yokohama (Japonia) o întâlnire la care au participat președintele Renault, Jean-Dominique Senard, directorul general al producătorului auto francez, Thierry Bollore, președintele directorul general al Nissan, Hiroto Saikawa, și președintele directorul general al Mitsubishi, Osamu Masuko. Printre alte subiecte discutate s-a aflat și posibila fuziune dintre Fiat Chrysler și Renault.

Ulterior, într-un interviu acordat publicației financiare nipone Nikkei, Senard a declarat, referindu-se la propunerea FCA: "considerăm că este cel mai bun mod de a implementa strategia Renault. Reducerile de costuri ar putea fi foarte ridicate". Acesta a adăugat: "Dacă într-o zi toate cele patru companii (FCA, Renault, Nissan și Mitsubishi) vor fuziona, reducerile de costuri vor fi chiar mai ridicate".

Renault și Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deține 44,3% din acțiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acțiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianța Renault-Nissan a fost extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piața auto europeană. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău