Ninsorile sunt insuficiente pentru culturile de primăvară

  • 28 Ianuarie 2013 09:44
Ninsorile sunt insuficiente pentru culturile de primăvară

Ninsorile din această iarnă ar putea atenua efectele secetei din vara și toamna anului trecut, consideră agricultorii.

 

Ei spun că, în prezent, starea semănăturilor este bună, însă pentru o roadă mai bogată, e nevoie de o primăvară cu ploi suficiente.

Deși iarna bogată în preciptații i-a bucurat pe agricultori, aceștia spun că ninsorile vor fi prielnice în special pentru culturile de toamnă, ca grâul, orzul sau rapița, pe când cele de primăvară nu sunt asigurate pe deplin cu umiditate.

Potrivit președintelui Federației Naționale a Fermierilor Vasile Mârzenco, starea semănăturilor este bună în această perioadă, iar agricultorii sunt în așteptarea unui an agricol mai bun.

Pierderile de pe urma secetei s-au ridicat anul trecut la 3 miliarde de lei, iar Guvernul a promis ajutoare pentru fermieri și agricultori, de peste 160 de  milioane de lei. Uniunea Europeană a oferit 3,15 milioane de euro, pentru depășirea consecințelor secetei. Până acum, agricultorii care au semănat grâu au primit despăgubiri de 120 de lei la hectar și urmează să fie despăgubiți suplimentar cei din raioanele cele mai grav afectate de secetă. De asemenea,  vor primi ajutor din partea statului și cei care în primăvară vor semăna porumb.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău