Ninel Revenco, despre rata de imunizare anti-COVID-19: Pătura existentă neimunizată va fi o sursă pentru apariția unui nou focar în R. Moldova
-
21 Iunie 2021 12:45
Rata de imunizare împotriva virusului SARS-Cov-2 în Republica Moldova continuă să fie una dintre cele mai scăzute din Europa, în condițiile în care tot mai puțini moldoveni decid să-și administreze un vaccin anti-COVID. Spre exemplu, potrivit datelor Ministerului Sănătății, la maratonul vaccinării, organizat în acest week-end, doar 326 de persoane s-au vaccinat cu prima doză împotriva COVID-19, iar acest lucru îi pune în gardă pe responsabilii din sănătate. Acest grup social neimunizat existent va fi o sursă pentru apariția unui nou focar în Republica Moldova, a declarat coordonatoarea campaniei de vaccinare, Ninel Revenco, într-un interviu pentru Radio Chișinău.
La imunizarea anti-COVID-19 din data de 20 iunie observăm că numărul celor vaccinați cu prima doză este de doar 326, iar acest lucru ne pune în gardă, deoarece țări precum Rusia, Marea Britanie cât și Israelul deja impun careva restricții, din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19 cu tulpina Delta (tulpina indiană), și asta înseamnă că noi nu ar trebui să ne relaxăm, dar să mergem masiv la imunizare. Din motiv că această pătură existentă neimunizată va fi o sursă pentru apariția unui nou focar în Republica Moldova, fiind în risc de a avea o creștere a numărului cazurilor de îmbolnăviri de COVID-19. În principiu, dacă ar fi să analizăm la rece numărul cazurilor declarate pozitiv, observăm că numărul este constant, 50-40, mai mult de 40 și făcând o analogie cu un foc care abia mocnește, fiind suficient să fie aduse una-două cazuri de tulpina nouă, Delta, în țară și acest foc să se reaprindă.
Ce urmează să întreprindă autoritățile în cazul în care va crește numărul de infectări?
Din punctul meu de vedere, eu aș fi mai incisivă în situația dată și aș propune autorităților, în primul rând, să nu se relaxeze și să continue menținerea acelor restricții care sunt deja recunoscute și care sunt deja implementate la noi în țară. Totodată, aș include și aș discuta despre obligativitatea imunizării persoanelor ce activează în domeniul social, medical și educațional și alte contingente care au tangență cu un număr mare de persoane.
Amintim că persoanele care doresc să se vaccineze, au posibilitatea de a se imuniza la cele două puncte de vaccinare mobile, un autobuz și troleibuz, până la sfârșitul lunii iunie. Astfel, aceste două unități de transport pot fi ușor identificate după inscripțiile pe partea exterioară a acestora, în susținerea Campaniei de vaccinare anti COVID-19. De asemenea, cei care intenționează să se vaccineze, se pot adresa la medicul de familie sau se pot programa pe platforma Ministerului Sănătății.