Nike anunță că dă papucii Rusiei. Ce altă mare companie se retrage de pe piața de la Moscova

  • 24 Iunie 2022 11:40
Nike anunță că dă papucii Rusiei. Ce altă mare companie se retrage de pe piața de la Moscova

Companiile americane Cisco Systems și Nike au anunțat joi că intenționează să se retragă complet din Rusia, intensificând astfel ritmul de retragere a companiilor occidentale din această țară, transmite Reuters, citat de ziare.com.

Producătorul de echipamente de telecomunicații Cisco își va închide activitățile în Rusia și Belarus, potrivit companiei.

Producătorul american de echipamente sportive Nike se va retrage complet din Rusia, la trei luni după ce și-a suspendat operațiunile.

Companiile străine care doresc să părăsească Rusia din cauza războiului din Ucraina se confruntă cu perspectiva adoptării unei noi legi în săptămânile următoare, care va permite Moscovei să sechestreze bunurile și să impună sancțiuni penale. Acest lucru a încurajat unele companii să-și accelereze plecarea.

”Ceea ce a fost un pârâu devine un torent”, a spus Paul Musgrave, profesor de științe politice la Universitatea din Massachusetts, comentând despre ultima rundă de companii care au anunțat că vor pleca.

Cisco și-a suspendat în martie operațiunile de afaceri din Rusia, inclusiv cele de vânzări și servicii.

La începutul acestei luni, International Business Machines Corp a început să-și oprească activitatea în Rusia, iar Microsoft a declarat că face reduceri substanțiale în afacerile sale din Rusia.

Retragerea firmelor de tehnologie de top precum Cisco, IBM și Microsoft limitează accesul la echipamente critice pentru întreprinderile și gospodăriile rusești. S-ar putea ca acestea să fie nevoite să depindă de echipamente mai vechi și alternative casnice.

Cisco a oferit opțiuni de relocare celor câteva sute de angajați din acele țări, a spus acesta. Compania nu a dezvăluit care țări le-au fost oferite angajaților ca locații alternative.

Companiile care se îndreaptă spre ieșire ar putea avea dificultăți să se întoarcă, a spus Musgrave.

Aceste retrageri prezintă oportunități pentru firmele autohtone de pe unele piețe, dar chiar mai mult pentru mărcile din China și din alte părți, să facă incursiuni”, a spus el.

Nike a anunțat pe 3 martie că va suspenda temporar operațiunile în toate magazinele sale deținute și administrate de Nike din Rusia. Acum a decis să plece complet.

Cisco și Nike se alătură unor companii precum McDonald's și Renault, care au ieșit complet din Rusia.

Este așteptat ca mai multe companii să plece din Rusia în săptămânile următoare, înaintea noii legi.

Legea, care ar putea intra în vigoare în câteva săptămâni, permite Rusiei să numească administratori pentru companiile deținute de străini din țări ”neprietenoase”, care doresc să părăsească Rusia, pe măsură ce conflictul cu Ucraina îi afectează economia.

Adidas a declarat în martie că își închide magazinele din Rusia și întrerupe vânzările online. Adidas nu are în prezent planuri de a relua afacerile în Rusia, a declarat joi pentru Reuters compania germană de îmbrăcăminte sport.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău