Nigeria: Boko Haram difuzează un video cu elevele răpite la Chibok

  • 14 August 2016 20:28

Gruparea jihadistă nigeriană Boko Haram a difuzat duminică o înregistrare video în care prezintă câteva zeci de eleve răpite în 2014 din Chibok (sat în nord-estul Nigeriei) și anunță că unele dintre ele au murit în bombardamentele armatei nigeriene.În imagini, un purtător de cuvânt al teroriștilor, cu chipul acoperit cu o cagulă și cu o pușcă…

Gruparea jihadistă nigeriană Boko Haram a difuzat duminică o înregistrare video în care prezintă câteva zeci de eleve răpite în 2014 din Chibok (sat în nord-estul Nigeriei) și anunță că unele dintre ele au murit în bombardamentele armatei nigeriene.

În imagini, un purtător de cuvânt al teroriștilor, cu chipul acoperit cu o cagulă și cu o pușcă de asalt în mâini, le cere părinților tinerelor cunoscute drept "fetele din Chibok" să solicite guvernului nigerian punerea în libertate a militanților Boko Haram în schimbul eliberării fiicelor lor, potrivit ziarului Daily Trust.

În înregistrarea video, cu o durată de 11 minute și care a fost difuzat de jihadiști prin intermediul unui jurnalist care are acces la grup, teroristul vorbește în timp ce se află în spatele unui numeros grup de fete, toate acoperite cu văl islamic. Individul explică faptul că circa 40 din cele peste 200 de eleve sechestrate la Chibok în aprilie 2014 au fost măritate și insistă că unele au murit sau sunt rănite ca urmare a bombardamentelor asupra pădurii din Sambisa, unul dintre bastioanele Boko Haram din nordul Nigeriei. Apoi, preț de un minut, sunt prezentate imagini cu cadavre ale unor tinere care ar fi fost ucise în atacul aerian al armatei nigeriene.

Una dintre adolescente, al cărei tată a apărut frecvent în presa nigeriană, solicitând eliberarea minorelor, este invitată să vorbească pentru a le cere părinților fetelor răpite să facă presiuni asupra executivului nigerian pentru a-i elibera pe membrii grupării. "Părinții noștri ar trebui să aibă răbdare, ar trebui să aibă răbdare și să-i spună guvernului să le elibereze membrii pentru ca ei să ne poată elibera pe noi", spune tânăra în hausa, limba cea mai răspândită în nordul Nigeriei. În timp ce tânăra vorbește, în fundal pot fi observate câteva colege ale fetei care își șterg lacrimile.

Jihadistul mascat a avertizat totodată guvernul că, dacă va încerca să le elibereze cu forța, nu va mai recupera niciuna în viață. Înregistrarea a fost difuzată după ce au apărut informații cu privire la posibila moarte a câtorva minore în atacurile aeriene ale armatei nigeriene asupra pozițiilor Boko Haram din Sambisa.

Potrivit Reuters, autenticitatea înregistrării video nu a putut fi verificată din surse independente, cu toate că grupul SITE, cu sediul în SUA, care monitorizează activitatea teroriștilor în mediul online, a confirmat că înregistrarea este reală. Nu este clar nici dacă cele circa 50 de fete care apar în înregistrare sunt aceleași tinere care au fost răpite din Chibok.

La 14 aprilie 2014, gruparea Boko Haram a răpit 276 de fete și tinere din camerele de cămin. Doar 50 dintre ele au reușit să fugă imediat după răpire, în timp ce despre restul se crede că sunt sechestrate de Boko Haram și fie sunt căsătorite cu forța, fie sunt folosite ca sclave sexuale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:6,17 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău