Nicu Popescu: SUA ar putea relua asistența acordată R.Moldova prin intermediul Corporației Provocările Mileniului, dar și prin USAID

  • 21 Iunie 2019 11:51
Nicu Popescu: SUA ar putea relua asistența acordată R.Moldova prin intermediul Corporației Provocările Mileniului, dar și prin USAID

Statele Unite ale Americii ar putea relua asistența acordată Republicii Moldova prin intermediul Corporației Provocările Mileniului și prin Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu, revenit dintr-o vizită de lucru la Washington, relatează Radio Chișinău.

SUA și-au exprimat sprijinul unanim pentru R.Moldova și ar putea relua asistența financiară oferită Chișinăului, potrivit ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

El a precizat că Guvernul precedent a încercat să reia finanțarea prin intermediul corporației americane, dar discuțiile au fost blocate din cauza că R.Moldova nu corespundea criteriilor anticorupție. Nicu Popescu a mai declarat că Republica Moldova ar trebui să înceteze să mai solicite în permanență asistență financiară externă.

„Am convenit cu partenerii noștri americani că vom facem un efort comun pentru a debloca situația, pentru a reduce cât mai repede gradul de corupție din R.Moldova, lucru care ne va permite să beneficiem de asistență externă mai mare(…) Noi ca țară trebuie să depășim postura aceasta de solicitare permanentă a asistenței externe. Avem nevoie de asistență externă la etapa actuală pentru a ne relansa economia, mediul politic, pentru a putea lupta mai bine cu corupția ca să ajungem în situația de a nu mai solicita asistență”.

Ministrul de Externe a spus că în curând, în R.Moldova va sosi o delegație din Statele Unite, care va evalua în ce domenii prioritare urmează să fie oferită asistența.

Întrebat de jurnaliști, despre decizia anunțată de Guvernul Filip privind mutarea Ambasadei Republicii Moldova în Israel de la Tel-Aviv la Ierusalim, Nicu Popescu a declarat că decizia respectivă a fost adoptată după finalizarea mandatului fostului Executiv și nu are nicio valoare juridică.

Amintim că pe 11 iunie, Guvernul condus de Pavel Filip, care nu recunoștea executivul învestit al Maiei Sandu, a decis transferarea sediului Ambasadei R. Moldova din Statul Israel din Tel Aviv în Ierusalim. Pavel Filip declara atunci că decizia de a muta ambasada este un angajament făcut anterior. Premierul Maia Sandu a declarat ieri la o emisiune televizată că atunci când a venit în clădirea Guvernului nu a găsit niciun document în acest sens, ci doar un comunicat de presă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău