Nicu Popescu | Societatea moldovenească este "suficient de matură" pentru a face față diferitor provocări de securitate

  • 24 Octombrie 2019 15:25
Nicu Popescu | Societatea moldovenească este

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, consideră că societatea moldovenească este "suficient de matură" pentru a face față diferitor provocări de securitate.

Potrivit agenției INFOTAG, el a declarat joi, în cadrul conferinței "Întărirea securității spațiului informativ prin consolidarea rezilienței și dezvoltarea cooperării", care se desfășoară la Chișinău, că "democrația nu este funcțională, dacă oamenii nu au libertate politică și libertatea de a-și exprima propria opinie".

"Deciziile ar trebui luate întotdeauna prin discuții democratice, fără posibilitatea influenței sau sabotării din partea unor forțe politice sau state străine. Existența unei societăți democratice este imposibilă fără libera circulație a fluxurilor informaționale. Nici politicienii corupți, nici forțele străine nu ar trebui să influențeze acest proces", a spus diplomatul.

El a menționat că în lumea modernă conceptul de "securitate" s-a îndepărtat de la "apărarea" tradițională, devenind un termen multilateral.

"Există securitate energetică, care în ultima perioadă, a devenit un subiect foarte discutat. De asemenea, există securitate economică, ceea ce implică capacitatea de a rezista presiunilor din străinătate. Pe acest front, am acționat cu succes, parțial datorită accesului la piețele europene și DCFTA. Putem spune că în prezent suntem mult mai protejați în acest sens decât cu ceva timp în urmă", a spus Popescu.

Diplomatul a prezentat, de asemenea, o altă problemă de securitate cu care se confruntă Republica Moldova - "asigurarea dreptului de a desfășura o activitate politică democratică, libertatea de alegere".

"La fel ca în multe alte țări ale lumii, în acest sens Moldova se confruntă cu multe probleme. Ca și mai înainte, noi căutăm soluții. În primul rând, trebuie să sporim transparența în dialogul cu cetățenii, astfel încât aceștia să înțeleagă politicile și acțiunile noastre. În al doilea rând, este necesară crearea unor condiții pentru societate, care ar reduce la minim influența unui factor extern. Acest lucru se aplică atât consolidării instituțiilor statului, cât și protecției împotriva diferitelor fluxuri de informații care circulă în societate", a spus Popescu.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene consideră că societatea moldovenească este "matură pentru a face față acestor provocări".

"De-a lungul anilor, oamenii au rezistat fenomenului de "spălare a creierului", atât din partea politicienilor locali cât și a celor străini, care au încercat să manipuleze opinia publică. Dar cetățenii noștri foarte rapid au determinat cine sunt ei de fapt. Respectiv, nici resursele financiare, nici controlul asupra mass-media, nici poziționarea geopolitică nu au ajutat politicienii să rămână la putere. Situația din Moldova nu este una ideală, dar, în ciuda acestui fapt, oamenii demonstrează întotdeauna maturitate în ceea ce privește schimbările pozitive din Republica Moldova", a spus diplomatul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău