Nicu Popescu: Singura și principala modalitate de a asigura pacea, calmul, stabilitatea, libertatea și prosperitatea este aderarea la Uniunea Europeană

  • 03 Martie 2023 18:30
Nicu Popescu: Singura și principala modalitate de a asigura pacea, calmul, stabilitatea, libertatea și prosperitatea este aderarea la Uniunea Europeană

Republica Moldova își propune să adere la Uniunea Europeană în 2030. Singura și principala modalitate de a asigura pacea, calmul, stabilitatea, libertatea și prosperitatea este aderarea la Uniunea Europeană, a declarat în cadrul unui briefing ministrul de externe Nicu Popescu, la un an de la depunerea cererii de aderare. El a subliniat că Uniunea Europeană rămâne cel mai important partener comercial al Republicii Moldova, scrie Radio Chișinău.

În pofida embargourilor economice rusești impuse  Rep. Moldova în ultimii 10-15 ani din motive politice, a fost asigurată dezvoltarea noilor piețe de desfacere cu Uniunea Europeană pentru agricultori. Astfel, exportul de mere, struguri, prune și alte produse a fost substanțial majorat, susține Nicu Popescu.

 „În acest an datorită Uniunii Europene am reușit să facem și să realizăm mai multe lucruri concrete pentru cetățenii nostri, economia noastră, cetățenii noștri. Ne-a reușit să facilităm și să liberalizăm accesul produselor noastre agricole pe piața europeană, în condițiile în care mulți dintre producătorii noștri au fost foarte afectați de agresiunea Rusiei contra Ucrainei și complicarea logisticii pentru comețul extern al nostru. Doar anul trecut am exportat pe piața Uniunii Europene bunuri în valoare de 2,5 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă circa 60 la sută din totalul nostru de exporturi”.

Republica Moldova mai are de lucru pentru a înlătura restanțele în procesul de aderare la UE, ce vizează mai multe domenii. Cea mai mare problemă rămâne  reformarea sistemului de justiție, a spus vicepremierul Nicu Popescu.

 „Unele dintre rigori țin de ordin politic, legislativ. De exemplu, reforma justiției, funcționarea statului de drept, consolidarea democrației. Totodată, există și rigori de ordin practic, de infrastructură. Este semnalat că Republica Moldova trebuie să își îmbunătățească destul de mult securitatea rutieră, să dezvolte infrastructura de trecere a frontierei, ori în momentul aderării Republica Moldova va fi țara care se va afla la frontieră externă a UE”.

Nicu Popescu a subliniat că avem câțiva ani de muncă pentru a îmbunătăți calitatea drumurilor, calitatea spitalelor, sistemului educațional. Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană și vom reuși să ne păstrăm libertatea și pacea doar alături de UE, a conchis vicepremierul Nicu Popescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,51 m/s
Fri
15
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău