Nicu Popescu: Rusia poate să-și formuleze preferințele de politică externă așa cum își dorește. Noi știm ce vrem, vrem pace, vrem în Europa

  • 07 Aprilie 2023 09:39
Nicu Popescu: Rusia poate să-și formuleze preferințele de politică externă așa cum își dorește. Noi știm ce vrem, vrem pace, vrem în Europa

Republica Moldova va avansa în direcția UE, indiferent de viziunile de politică externă ale Federației Ruse, și va răspunde prin canale diplomatice la toate declarațiile și acuzațiile. Mesajul a fost transmis de ministrul Afacerilor Extenre și Integrării Europene Nicu Popescu, în cadrul emisiunii „Bună seara” de la Moldova 1.

„Rusia poate să-și formuleze viziunile și preferințele de politică externă așa cum își doresc reprezentanții acestui stat. Noi știm ce vrem, vrem pace, vrem democrație, vrem libertate, vrem în Europa și suntem siguri în acest proces. Vom avansa în direcția UE. Evident, vom răspunde, vom clarifica prin canale diplomatice toate aceste declarații”, a spus șeful diplomației moldovene la Moldova1.

Popescu a menționat că în prezent, relațiile dintre Chișinău și Moscova se rezumă la discuții la nivel de ambasadori, prin intermediul cărora se transmit mesaje.

„Aceste mesaje sunt cunoscute în plan public. Noi condamnăm agresiunea Federației Ruse. Noi condamnăm, de altfel și multe alte măsuri, pentru că Rusia, timp de 30 de ani sprijină separatismul în Republica Moldova, menține ilegal trupe rusești în zona transnistreană, aplică mai multe restricții comerciale, embargouri - a blocat vinuri, exporturi de legume și fructe. Toate aceste politici neprietenoase ale Federației Ruse față de Republica Moldova se aplică de foarte mult timp și sunt regretabile și condamnabile”, a mai spus Nicu Popescu.

Amintim că miercuri, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a acuzat actuala guvernare de încălcarea criteriilor de la Copenhaga, care trebuie respectate de către statele membre ale UE și de țările candidate la UE.

În replică, Ministerul de Externe de la Chișinău a calificat aceste declarații drept inconsistente cu realitatea și inadmisibile în relația cu țara noastră și i-a recomandat Mariei Zaharova să consulte Constituția Federației Ruse.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău