Nicu Popescu: R.Moldova salută decizia liderilor UE privind angajamentul statelor membre de a achiziționa în comun gaze naturale, gaze lichefiate și hidrogen

  • 26 Martie 2022 10:22
Nicu Popescu: R.Moldova salută decizia liderilor UE privind angajamentul statelor membre de a achiziționa în comun gaze naturale, gaze lichefiate și hidrogen

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a declarat că decizia statelor UE privind achiziționarea comună a gazelor naturale, platforma fiind disponibilă și pentru R. Moldova, „este o realizare importantă pentru țara noastră”.

„Republica Moldova salută Concluziile Consiliului European din 24 și 25 martie, în Declarația finală a căruia este inclus angajamentul statelor membre de a achiziționa în comun gaze naturale, gaze lichefiate și hidrogen. O dată constituită, noua platformă va fi disponibilă atât statelor din Balcanii de Vest cât și celor trei țări asociate cu Uniunea Europeană, inclusiv Republica Moldova. Este o realizare importantă pentru țara noastră și care va facilita în viitor achizițiile de gaze naturale. Totodată, Moldova va continua eforturile de sporire a rezilienței în sectorul energetic, cu accent pe diversificarea surselor de energie și sporire a eficienței energetice”, a declarat Nicu Popescu. 
 
Țările din UE au decis vineri să dea Comisiei Europene mandatul de a face achiziții comune de gaze, după modelul comenzilor de vaccinuri anti-COVID-19, în contextul în care războiul din Ucraina duce la creșterea prețurilor la energie, iar unele țări sunt dependente de gazul rusesc. Platforma de achiziții comune a UE va fi deschisă și țărilor din Balcanii de Vest, precum și celor trei state legate de UE prin acorduri de asociere (Moldova, Ucraina, Georgia), se precizează în concluziile summitului de la Bruxelles.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău