Nicu Popescu: Republica Moldova poate stoca gaze naturale în România

  • 26 Noiembrie 2021 08:38
Nicu Popescu: Republica Moldova poate stoca gaze naturale în România

Republica Moldova poate depozita gaze naturale în România. O spune ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, întors recent de la București. Șeful diplomației moldovenești spune că până acum Republica Moldova putea stoca volume de gaze naturale în Ucraina, iar acum volume importante ce vor fi achiziționate în perioada estivală, pot fi stocate și în România. Oficialul a menționat că vizita la București a fost una fructuoasă și a dus la dezghețarea deplină a relațiilor moldo-române, după lipsa de interacțiune a fostei guvernări cu autoritățile României, notează IPN.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, apreciază drept foarte productivă vizita delegației Republicii Moldova la București, fiind semnată foia de parcurs ce vizează cooperarea moldo-română pentru următorii ani. Împreună cu oficialii de la București a fost convenită demararea unor proiecte de infrastructură rutieră și proiecte de interconectare a rețelelor de energie electrică.

„În ultimii doi ani, relația cu România a fost, practic, înghețată, atât pe plan politic cât și la nivelul implementării majorității proiectelor. Am pierdut doi ani, dar acum atât Chișinăul, cât și Bucureștiul au conjunctura politică necesară și voință politică ca să putem implementa cât mai curând aceste proiecte în beneficiul ambelor state. În privința Republicii Moldova la București există un consens transpartinic, național, de a sprijini Republica Moldova”, a spus Nicu Popescu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit lui Nicu Popescu, criza gazelor din luna octombrie determină autoritățile Republicii Moldova să plaseze securitatea energetică a țării pe prim-plan. Iar România ne va ajuta în acest sens prin oferirea spațiilor de stocare a gazelor naturale.

„Republica Moldova are nevoie de soluții care ne-ar asigura securitate energetică. O soluție ar fi crearea rezervelor de gaz achiziționate și stocate în depozitele de gaz în perioada primăvară-vară. Dar Republica Moldova n-are capacități de stocare a gazelor, pentru depozitare putem recurge la Ucraina, dar ne dorim și alte soluții, inclusiv România. Acum România are depozite de gaze care sunt pline în proporție de 70%, deja putem stoca gaze în depozitele din România, pentru că există spațiu. Dar noi ne-am pus întrebarea cu partea română, dacă merită să mai creăm spații de stocare”, a spus Nicu Popescu.

Foaia de parcurs privind cooperarea moldo-română semnată la București de vicepremierul Nicu Popescu și ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, prevede construcția podului rutier de la Ungheni (România) și Ungheni (Republica Moldova), consolidarea podului rutier Galați-Giurgiulești, reabilitarea podului feroviar Galați-Giurgiulești. De asemenea, a fost convenită încheierea unui nou Acord între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil acordat de România Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău