Nicu Popescu: Republica Moldova este printre primele state care a reușit evacuarea completă a cetățenilor din Fâșia Gaza

  • 24 Noiembrie 2023 15:51
Nicu Popescu: Republica Moldova este printre primele state care a reușit evacuarea completă a cetățenilor din Fâșia Gaza

Misiunea de evacuarea a cetățenilor moldoveni din Fâșia Gaza a fost foarte complexă și foarte periculoasă, însă Republica Moldova a reușit să fie printre primele state care i-a reușit evacuarea completă a cetățenilor săi, a declarat vicepremierul Nicu Popescu "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova, citat de Radio Chișinău.

"A fost o operațiune foarte complexă și foarte periculoasă pentru cetățenii noștri aflați în această regiune, dar ea ne-a reușit cu succes. Am reușit să evacuăm 53 de cetățeni ai țării noastre din Fâșia Gaza și am reușit să- evacuăm pe toți cei care și-au dorit acest lucru. Am făcut-o recurgând la un dialog constant și coordonare constantă cu România și Ucraina care erau în aceeași situație. Practic cea mai mare parte a țărilor din lume au avut sau continuă să aibă cetățeni în Fâșia Gaza și continuă aceste eforturi de evacuare, dar noi împreună cu România și Ucraina am coordonat acțiunile", a spus Ministrul de Externe, Nicu Popescu, fiind invitat în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Potrivit ministrului, Republica Moldova a avut un dialog foarte bun atât cu Israelul, cât și cu Egiptul care dețineau listele cetățenilor R. Moldova, care au verificat aceste liste, care au dat undă verde evacuării fiecărui dintre acești cetățeni.

"Aici țin să mulțumesc prietenilor noștri din Israel și Egipt și cu alte state din acea regiune. Qatar-ul a jucat un rol pozitiv în evacuarea cetățenilor noștri, și cu SUA am discutat, și cu Franța, apropo, câțiva cetățeni de ai noștri din Israel s-au evacuat în Franța cu avioanele oferite de guvernul francez", spune Nicu Popescu.

"Într-adevăr a fost o acțiune diplomatică de anvergură. Practic, din primele zile ai acestei escaladări din regiune am fortificat echipa noastră de la ambasada din Tel Aviv, am avut și o prezență în Egipt. A fost o operațiune complexa pe care am reușit să o finalizăm cu succes și am fost unul dintre primele state care și-a evacuat toți cetățenii. Zeci de state aveau cetățeni în Fâșia Gaza și făceau un efort enorm să îi evacueze în mod prioritar, și Republica Moldova a reușit să fie printre primele state care i-a reușit evacuarea completă a cetățenilor din regiune", menționează ministrul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău