Nicu Popescu: Republica Moldova este "cel mai fragil vecin al Ucrainei" și are nevoie de sprijin și de finanțare europeană

  • 10 Martie 2022 13:14
Nicu Popescu: Republica Moldova este

Republica Moldova este "cel mai fragil vecin al Ucrainei" și are nevoie de sprijin și de finanțare europeană, a atenționat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu. Într-un un interviu pentru AGERPRES, Nicu Popescu a vorbit despre situația din regiune și valul de refugiați cu care se confruntă Republica Moldova, context în care a subliniat că Executivul de la Chișinău s-a pregătit pentru "întregul spectru de scenarii din regiune". 

În interviul acordat agenției de presă din România, Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu s-a referit la războiul din Ucraina declarând că Republica Moldova a condamnat cu fermitate ”agresiunea rusească absolut nemotivată” asupra statului independent, și suveran Ucraina. În opinia diplomatului țara noastră ”sprijină și promovează respectul pentru integritatea teritorială, în hotarele internaționale  recunoscute ale statului vecin.

Referindu-se la situația din regiune și valul de refugiați generat de războiul ruso-ucrainean, Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu a declarat că Rep. Moldova are nevoie urgent de ajutor din partea partenerilor europeni pentru a face față crizei dar și pentru a ajuta Rep. Moldova în vederea limitării impactului negativ al războiului asupra economiei, asupra societății, asupra prețurilor și resurselor energetice.

Republica Moldova are cea mai înaltă rată de refugiați pe cap de locuitor, raportat la populația țării noastre, peste trei procente din populația țării noastre sunt refugiați. În același timp, Republica Moldova este cel mai fragil vecin al Ucrainei, atunci când ne uităm la aspectele economice, capacitatea de reziliență. Evident că tragedia Ucrainei este mult mai gravă decât situația de la noi, dar absolut nimeni nu are niciun interes ca realitățile din Republica Moldova să se degradeze mai mult”, a afirmat Nicu Popescu. 

Întrebat dacă în acest context consideră că este oportună, din punct de vedere politic, diplomatic și social, deschiderea unui dialog pentru organizarea unui referendum privind unirea cu România, Nicu Popescu a răspuns că decizia aparține doar cetățenilor Republicii Moldova care sunt cei care vor decide viitorul Rep. Moldova.

”La această etapă, după cum vedeți, acest subiect nu este discutat de către clasa politică. Este discutat în societate, dar, până la urmă, situația este absolut clară, cetățenii Republicii Moldova vor decide care este viitorul acestei țări. Ați văzut că am depus și cerere de aderare la Uniunea Europeană. Pentru societatea noastră, pentru țara noastră, pentru cetățenii noștri este foarte important să ancorăm Republica Moldova în spațiul european, în spațiul valoric european, în spațiul european care, pentru noi, înseamnă pace, libertate, solidaritate”, a menționat ministrul. 

Referindu-se la declarațiile Tiraspolului privind recunoașterea regiunii transnistrene ca stat independent, șeful diplomației  a menționat că nu este prima dată când Transnistria are asemenea solicitări. El a subliniat beneficiile pe care regiunea le are ca urmare a legăturilor Republicii Moldova cu spațiul European. Cea mai mare parte a produselor exportate din regiunea transnistreană se îndreaptă spre Uniunea Europeană, a amintit oficialul.

Nicu Popescu a declarat că Guvernul Republicii Moldova se pregătește pentru întreg spectrul de scenarii. El a subliniat din nou că Republica Moldova este un stat neutru și nu există absolut niciun motiv pentru a atrage Chișinăul în război.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:0,51 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău