Nicu Popescu: Promovarea exporturilor și atragerea investițiilor – obiective în 2022

  • 31 Ianuarie 2022 11:03
Nicu Popescu: Promovarea exporturilor și atragerea investițiilor – obiective în 2022

Diplomația economică este unul dintre obiectivele centrale de pe agenda politicii externe a Republicii Moldova în anul 2022. „Eforturile noastre urmează a fi orientate spre fortificarea capacității instituționale a MAEIE, intensificarea comunicării cu agenții economici, în mod special pe dimensiunea promovării exporturilor de produse fabricate în Moldova, și atragerii investițiilor și a promovării turismului”, a menționat Nicu Popescu, viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe și integrii europene, în contextul unei întrevederi cu reprezentanții mediului asociativ național din domeniul agroalimentar, transmite IPN.

Întrevederea s-a încadrat în „agenda 4D (Dezvoltare europeană. Dialog. Diasporă și Diplomație economică) a diplomației faptelor concrete”. „Deschiderea echipei ministerului și a misiunilor diplomatice ale țării noastre peste hotare se va manifesta la maximum pentru facilitarea accesului pe piețele externe a produselor moldovenești. Este foarte important ca serviciul diplomatic să promoveze comerțul extern și aceasta pentru că exporturile susțin locurile de muncă de acasă, majorarea volumelor de producție și investițiile în țara noastră”, a specificat Nicu Popescu, citat într-un comunicat de presă.

Oficialul a efectuat un schimb de opinii privind principalele probleme cu care se confruntă mediul asociativ din Republica Moldova, inclusiv aspectele ce țin de impedimentele și barierele existente la exportul de produse moldovenești și a invitat reprezentanții mediului de afaceri să semnalizeze necesitățile lor de fiecare dată când este nevoie.

 „În contextul vizitelor mele în străinătate și a vizitelor de răspuns ale omologilor străini în Republica Moldova, vom stabili în cel mai scurt timp un mecanism de cooperare și consultare prealabilă pentru a facilita exporturile noastre peste hotare, identificarea noilor piețe și a atragerii investițiilor străine, inclusiv printr-o serie de videoconferințe dintre ambasadori și asociațiile de profil”, a specificat Nicu Popescu.

La întrevedere au participat reprezentanții de la Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova- Fruct”, Asociația Națională a Industriilor Panificație și Morărit, Asociația Patronală al Avicultorilor, Patronatul Întreprinderilor Industriei Prelucrătoare de Carne, Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse de Lapte și Produse Lactate „Lapte” și Compania producătoare de înghețată „Sandriliona”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău