Nicu Popescu: Liderii europeni vin să spună cetățenilor Republicii Moldova că nu sunt singuri în fața agresiunii

  • 30 Mai 2023 12:42
Nicu Popescu: Liderii europeni vin să spună cetățenilor Republicii Moldova că nu sunt singuri în fața agresiunii

48 din 50 din delegațiile externe invitate la summitul Comunității Politice Europene găzduit de Rep. Moldova la 1 iunie, și-au confirmat până azi, 30 mai prezența, a anunțat șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu în cadrul unei conferințe de presă. Pentru reflectarea evenimentului au fost acreditați un număr record de 656 de jurnaliști, dintre care 177 din Republica Moldova, restul sunt europeni sau din afara continentului, transmite Radio Chișinău.

Reuniunea istorică care urmează să aibă loc în localitatea Bulboaca, la 35 de kilometri de Chișinău, vine să transmită mai multe mesaje a menționat vicepremierul, printre care aprecierea și sprijinul statelor UE pentru procesul de reforme și atașamentul Rep. Moldova pentru valorile europene. Al doilea mesaj este de sprijin puternic pentru pacea și securitatea Rep. Moldova în contextul agresiunii nejustificate a Rusiei în Ucraina, în condițiile în care Rep. Moldova, deși nu este atacată militar trebuie să facă față unor provocări de securitate, economice în sectorul energetic, fără precedent. Liderii europeni vin să spună cetățenilor Rep. Moldova  că nu sunt singuri în fața agresiunii, a menționat Nicu Popescu.

Al treilea mesaj important și puternic este cel de sprijinire a parcursului de aderare al Rep. Moldova la Uniunea Europeană.

„Pentru țara noastră este important să ne asigurăm că cetățenii nu sunt singur în fața acestor probleme generate de agresiunea Rusiei contra Ucrainei, precum și de politicile ostile ale Federației Ruse contra țării noastre. Prezenta celor 50 de lideri europeni la Bulboaca este un semnal clar că Rep. Moldova are prieteni numeroși, puternici care ne susține deplin în dorința de a menține pacea, stabilitatea  și libertatea în societatea noastră” a menționat Popescu.

Rep. Moldova nu este singură în asigurarea summitului, a menționat Nicu Popescu întrebat dacă va fi capabilă să facă față la potențiale provocări din partea Federației Ruse.

„Suntem cu toții uniți  în dorința noastră de a asigura pacea, calmul și primirea cu demnitate și mândrie a unor oaspeți, a unor prieteni. Și sunt sigur că nici unul din concetățenii noștri care ne dorim binele acestei țări nu va fi implicat în tentative de deraiere sau discreditare a acestui summit. Cât despre Federația Rusă, știm bine că timp de peste 30 de ani politicile Federației Ruse față de Rep. Moldova sunt ostile. Aplică diferite metode. Nu știu ce se va întâmpla în următoarele zile, dar vă pot asigura că securitatea noastră a tuturor este asigurată cap coadă, iar Rep. Moldova nu este singură nici în plan strategic nici în procesul de organizare a acestei reuniuni” a declarat Nicu Popescu.

La finalul reuniunii vor fi făcute publice deciziile și care vizează nemijlocit  Rep. Moldova, a menționat Nicu Popescu.

Aminti că la 1 iunie La 1 Republica Moldova găzduiește Summitul Comunității Politice Europene (EPC), ediția a II-a, care va întruni 50 de șefi de state, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. Cele mai importante subiecte abordate țin de securitatea, stabilitatea și cooperarea pe continentul european.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău