Nicu Popescu la New York: „Într-o lume cu multiple provocări - multilateralismul contează mai mult ca niciodată”

  • 21 Septembrie 2022 16:15
Nicu Popescu la New York: „Într-o lume cu multiple provocări - multilateralismul contează mai mult ca niciodată”

În cadrul primei zile de lucru la segmentul înalt al sesiunii a 77-a a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu a avut întrevederi cu ministrul afacerilor externe al Portugaliei João Gomes Cravinho, cu miniștrii de externe ai GUAM – Jeyhun Bayramov, ministrul afacerilor externe al Azerbaidjanului, Ilia Darchiashvili, ministrul afacerilor externe al Georgiei și Dmytro Kuleba, ministrul afacerilor externe al Ucrainei.

De asemenea, ministrul Nicu Popescu s-a întâlnit  cu Edgars Rinkēvičs, ministrul afacerilor externe al Letoniei, cu ministrul afacerilor externe al Ciprului,  Ioannis Kasoulides și cu ministrul danez de externe, Jeppe Kofod.

Cu ministrul afacerilor externe al Portugaliei João Gomes Cravinho, vicepremierul Nicu Popescu a discutat despre interesul reciproc pentru o cooperare mai intensă între Republica Moldova și Portugalia.

Fiind un stat afectat de consecințele războiului de la granițele noastre, oficialii au vorbit despre diverse modalități prin care Republica Moldova poate fi susținută în continuare, atât pe calea reformelor, cât și pe calea aderării la Uniunea Europeană.

„De asemenea, am ținut să menționez că factorul important ce contribuie la apropierea dintre țările noastre este comunitatea moldovenilor stabiliți în Portugalia, care, grație condițiilor favorabile oferite de autorități, s-au integrat cu succes în societatea portugheză. Am convenit cu domnul ministru să muncim împreună în beneficiul proiectelor concrete pentru conaționalii noștri din Portugalia”. – a punctat ministrul Nicu Popescu.

Vicepremierul Nicu Popescu a participat la reuniunea Consiliului Miniștrilor Afacerilor Externe ai Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică – GUAM, care s-a desfășurat la New York în contextul exercitării de către Republica Moldova a mandatului de Președinte-în-Exercițiu în cadrul GUAM.

Oficialul moldovean a discutat cu miniștrii de externe Jeyhun Bayramov, Ilia Darchiashvili și Dmytro Kuleba mai multe subiecte de actualitate referitoare la evoluțiile din regiune rezultate în urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a analizat modalitățile de asigurare a suportului necesar prin intermediul GUAM.

„Am convenit asupra necesității consolidării organizației prin aprofundarea proceselor de cooperare între țările membre. Am afirmat ferm că Moldova vede potențialul de dezvoltare a Organizației – miza principală fiind aprofundarea cooperării sectoriale, în acest sens, eforturile președinției fiind în continuare direcționate spre explorarea oportunităților de implementarea a proiectelor de transport, reziliență energetică și dezvoltare a infrastructurii”. – a spus ministrul Nicu Popescu.

La New York, vicepremierul Nicu Popescu a purtat o discuție cu ministrul afacerilor externe Ioannis Kasoulides pentru a revigora dialogul diplomatic moldo-cipriot, vorbind despre principalele teme de actualitate de pe agenda bilaterală și europeană, dar și despre impactul războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova.

„M-am bucurat de susținerea de către colegul cipriot a propunerii noastre pentru aprofundarea schimburilor de bune practici în domeniul integrării europene în contextul obținerii de către țara noastră a statutului de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană” – a conchis ministrul Nicu Popescu.

La întrevederea vicepremierului Nicu Popescu cu omologul său danez Jeppe Kofod, oficialii au discutat despre pașii pe care îi face Republica Moldova în drumul spre UE, utilitatea asistenței daneze în procesul de transformare a țării și interesul pentru extinderea cooperării economice, inclusiv prin atragerea oamenilor de afaceri din Danemarca.

Am ținut să subliniez interesul nostru strategic pentru expertiza daneză din domeniul energiei regenerabile”. – a declarat ministrul Nicu Popescu.

Situația regională generată de către războiul Rusiei asupra Ucrainei și criza energetică drept o consecință a acestuia reprezintă una dintre principalele preocupări ale autorităților, fiind astfel necesar de luat măsuri concrete în vederea fortificării rezilienței energetice.

„Poporul danez continuă să ne ajute cu asistență pentru dezvoltare în vederea implementării unui proiect de tranziție energetică precum și a unui program de susținere a societății civile, libertății presei și contracararea dezinformării, contribuind esențial la modernizarea europeană a societății noastre”, a conchis oficialul moldovean.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,96
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:3,6 m/s
Mon
22
Tue
21
Wed
21
Thu
23
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău