Nicu Popescu la Bruxelles: „Obiectivul ferm al R. Moldova îl reprezintă aderarea la UE. Cu sprijinul prietenilor noștri, ne vom păstra și fortifica pacea, democrația și parcursul european”

  • 21 Februarie 2023 14:22
Nicu Popescu la Bruxelles: „Obiectivul ferm al R. Moldova îl reprezintă aderarea la UE. Cu sprijinul prietenilor noștri, ne vom păstra și fortifica pacea, democrația și parcursul european”

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a efectuat o vizită de lucru în perioada 20-21 februarie la Bruxelles, capitala Regatului Belgiei, anunță MAEIE.

La invitația Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, oficialul moldovean a participat alături de miniștrii afacerilor externe ai statelor membre ale UE la Consiliul UE pentru Afaceri Externe care s-a desfășurat la Bruxelles, Regatul Belgiei.

În intervenția sa, vicepremierul Nicu Popescu a subliniat angajamentul ferm al Republicii Moldova de a adera la UE și a reiterat condamnarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Ministrul a evidențiat faptul că Moldova a devenit stat candidat pentru aderarea la UE și a reușit să facă față crizelor umanitare, economice și energetice cu sprijinul partenerilor externi, demonstrând contribuția la securitatea regională.

Vicepremierul Nicu Popescu a declarat: „În acest ultim an am dat dovadă de faptul că putem face față unor situații de criză extrem de grave. Republica Moldova va rămâne ferm pe calea aderării la UE și va lucra alături de și cu sprijinul prietenilor noștri pentru a-și păstra și fortifica pacea, democrația și parcursul european.”

În cadrul Consiliului de Afaceri Externe de la Bruxelles ministrul de externe Nicu Popescu a îndemnat UE să impună sancțiuni împotriva oligarhilor fugari care ani de zile au furat Republica Moldova iar acum încearcă destabilizarea guvernului și sabotarea procesului de aderare la UE.

Discuțiile de la Bruxelles s-au axat și pe intensificarea cooperării în domeniul securității și apărării, Republica Moldova beneficiind de asistență prin intermediul Facilității Europene pentru Pace, colaborarea cu Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, Frontex și cu Centrul Satelitar al Uniunii Europene.

Oficialii s-au referit și la consolidarea hub-ului Republica Moldova-UE pentru securitatea internă și la colaborarea și detașarea în Republica Moldova a misiunii civile cu mandat de consiliere în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună pentru a spori capacitatea țării noastre de a răspunde provocărilor curente.

Vicepremierul Nicu Popescu a prezentat și progresele obținute în realizarea recomandărilor Comisiei Europene și a trecut în revistă pregătirile pentru Summitul Comunității Politice Europene pe care țara noastră îl va găzdui în iunie 2023.

În marja vizitei de lucru de la Bruxelles oficialul moldovean a discutat cu Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe al României; Antonio Tajani, vicepreședinte al Consiliului de Miniștri al Italiei ministru al afacerilor externe; Stefano Sannino, secretarul general al Serviciului European pentru Afaceri Externe (EEAS); Gert-Jan Koopman, directorul general al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri de Extindere a UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău