Nicu Popescu începe o vizită de lucru la Bruxelles. Analist politic: Trebuie să înțelegem că reformele pe care le facem nu sunt pentru UE, sunt pentru noi
-
10 Octombrie 2023 14:37
Ministrul de externe Nicu Popescu începe astăzi o vizită de lucru la Bruxelles, pentru a promova aderarea Rep. Moldova la Uniunea Europeană și a discuta cu înalți oficiali europeni despre progresele realizate de Chișinău. Vizita are loc înainte de publicarea raportului Comisiei Europene privind extinderea, care va fi prezentat în prima jumătate a lunii noiembrie, potrivit unui comunicat al diplomației de la Chișinău. Reformele cerute de Uniunea Europeană înainte de începerea negocierilor sunt pentru Rep. Moldova și cetățenii săi, nu pentru Bruxelles, susțin analiștii politici, transmite Radio Chișinău.
În cadrul vizitei, Nicu Popescu urmează să aibă întâlniri cu comisarul european pentru vecinătate și extindere Olivér Várhelyi, cu directorul general al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri de Extindere, Gert-Jan Koopman, și alți reprezentanți din cadrul instituțiilor europene.
Rep. Moldova mai are încă restanțe, în special în domeniul justiției, dar există șanse reale ca țara noastră să deschidă negocierile de aderare până la sfârșitul acestui an, a declarat pentru Radio Chișinău analistul Nicolae Negru.
”Apare această problemă de ce nu există încă Consiliul Superior al Procurorilor, dar asta depinde și de procurori nu doar de guvernare. Guvernarea demonstrează că își face temele, are voință politică, dar sistemul se opune. E un moment inedit în relația noastră cu Bruxelles-ul. Lucrurile se accelerează. Factorul determinat este agresiunea Rusiei în Ucraina, dar și un ghem de alți factori. Există șanse ca Rep. Moldova să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană”, a spus Nicolae Negru.
Analistul Ion Tăbârță subliniază, în cadrul emisiunii ”Ora de vârf” de la Radio Chișinău, că indiferent de decizia Uniunii Europene vizavi de deschiderea negocierilor, Rep. Moldova trebuie să avanseze pe calea reformelor care sunt pentru cetățeni și nu pentru Bruxelles.
”Trebuie să înțelegem că reformele pe care le facem nu sunt pentru UE, sunt pentru noi, ca Moldova să se modernizeze, cu instituții funcționale și să devină un stat pentru cetățeni, nu pentru grup de oameni care folosesc statul pe post de paravan sau o ștampilă ștampile pentru afacerile lor personale. Până la urmă Uniunea Europeană va veni să constate o stare de fapt: este Rep. Moldova gata sau nu este gata pentru aceste negocieri de aderare. Din anumite informații care apr din culise există o șansă foarte mare ca până la urmă această decizie să fie una favorabilă pentru Rep. Moldova”, a declarat Ion Tăbârță.
În marja vizitei la Bruxelles, vicepremierul Nicu Popescu va discuta și despre organizarea la 17 octombrie a summit-ului Platformei de Sprijin pentru Rep. Moldova, mai precizează comunicatul Ministerului de Externe de la Chișinău.
Amintim că Rep. Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022, iar peste trei luni a primit statutul de țară candidată. În aprilie 2023, Parlamentul European a cerut ca negocierile de aderare la UE cu Republica Moldova să înceapă până la sfârșitul acestui an, dacă vor fi îndeplinite cele nouă etape identificate de Comisia Europeană ca necesare pentru deschiderea negocierilor.