Nicu Popescu, după întâlnirea cu Leo Docherty: Suntem interesați de aprofundarea parteneriatului nostru cu Marea Britanie în domeniile economic, extern și de securitate

  • 04 Octombrie 2022 14:14
Nicu Popescu, după întâlnirea cu Leo Docherty: Suntem interesați de aprofundarea parteneriatului nostru cu Marea Britanie în domeniile economic, extern și de securitate

Rep. Moldova este interesată de parteneriatul cu Marea Britanie în mai multe domenii, inclusiv de securitate, a declarat ministrul Afacerilor Externe Și Integrării Europene al Rep. Moldova, Nicu Popescu, în cadrul conferinței de presă comună cu ministrul pentru Europa al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Leo Docherty. El a subliniat, încă o dată, că Republica Moldova nu recunoaște tentativa de anexare ilegală de către federația Rusă a unor teritorii ucrainene. Relatează Mihaela Iorgu:

Republica Moldova vrea să-și aprofundeze relațiile cu Marea Britanie în domeniile economic, extern și de securitate, a anunțat ministrul afacerilor externe Nicu Popescu. El a apreciat susținerea statelor europene pentru R. Moldova, în contextul crizei regionale de securitate:

„Este o vizită care reconfirmă susținerea fermă, puternică și solidară a statelor europene pentru țara noastră. Am discutat despre situația din regiune, despre războiul și agresiunea lansată de Federația Rusă contra Ucrainei. Suntem interesați de aprofundarea parteneriatului nostru cu Marea Britanie, în domeniile: economic, extern și securitate”, a spus Nicu Popescu.

Am discutat măsurile care ar putea îmbunătăți condițiile în care locuiesc concetățenii noștri în Marea Britanie. Interesul nostru de a progresa în direcția unor acorduri privind conversiunea reciprocă a permiselor de conducere, protecția socială, recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice. Am discutat și despre măsurile comune de îmbunătățire a securității cibernetice a Rep. Moldova și cooperarea în acest domeniu. Rep. Moldova este un stat neutru în același timp, neutralitatea nu presupune autoizolarea, din contra, neutralitatea presupune necesitatea de a investi în capacitatea noastră și de a ne apăra cetățenii noștri”, a declarat Nicu Popescu.

Șeful diplomației de la Chișinău a exprimat interesul Rep. Moldova pentru cooperarea cu instituțiile de drept din Marea Britanie, pentru combaterea corupției. Nicu Popescu a declarat că este foarte important să fie aduși în fața justiției toți cei care au furat și au scos din țară bunurile statului.

În acest context, ministrul britanic Leo Docherty a subliniat că țara sa sprijină efortul R. Moldova în lupta cu corupția. Totodată, el a exprimat recunoștința și suportul Marii Britanii pentru gestionarea crizei refugiaților ucraineni în R. Moldova.

 „Cu excepția Ucrainei, nimeni nu a simțit efectul războiului ca Rep. Moldova. Exprim recunoștința poporului Republicii Moldova, care este un stat cu inimă mare, pentru că a primit refugiații. În cursul ultimelor luni am oferit în jur la cinci milioane de lire sterline pentru UNICEF Moldova și inclusiv pentru programul internațional alimentar. Acest suport va ajuta copiii și femeile din Moldova. Marea Britanie s-a angajat să ofere 12 milioane de lire pentru finanțarea bunei Guvernări în următorii trei ani. Noi sprijinim efortul celor care luptă contra corupției”, a declarat Leo Docherty.

Marea Britanie se clasează printre primii zece investitori străini în Rep. Moldova. Peste 200 companii cu o coparticipare britanică activează în diverse sectoare, a menționat Nicu Popescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău