Nicolas Sarkozy, audiat ca martor într-un proces privind sondaje suprafacturate. De ce nu poate fi condamnat fostul președinte

  • 19 Octombrie 2021 17:47
Nicolas Sarkozy, audiat ca martor într-un proces privind sondaje suprafacturate. De ce nu poate fi condamnat fostul președinte

Tribunalul judiciar din Paris a ordonat marți audierea fostului președinte Nicolas Sarkozy în calitate de martor în procesul sondajelor suprafacturate, comandate de Palatul Elysée în timpul mandatului său prezidențial de cinci ani. Sarkozy nu este urmărit ca pârât în acest dosar, pentru că dispune de imunitate prezidențială pentru actele comise în timpul mandatului.

Citat la proces de asociația de luptă împotriva corupției Anticor, fostul președinte francez din perioada 2007-2012 indicase într-o scrisoare adresată tribunalului că nu intenționează să vină la audieri.

Tribunalul totuși a „ordonat ca acest martor să fie adus în fața sa prin forța publică pentru a fi audiat pe 2 noiembrie”, scris Agerpres, preluând AFP.

Supranumită „afacerea sondajelor”, aceasta a început în 2010 și a dezvăluit extrem de numeroasele studii de opinie publică plătite de Palatul Elysee cu privire la popularitatea președintelui, reformele sale sau probleme de actualitate, dar și asupra rivalilor politici sau a imaginii soției sale, Carla Bruni.

Conform Constituției franceze, președintele Republicii este acoperit de imunitate pentru actele comise în timpul mandatului său, dar textul suprem „nu reține absolut niciun obstacol în calea audierii unui fost președinte în calitate de martor”, a menționat președintele tribunalului judiciar din Paris.

Printre cei arestați în acest dosar se numără fostul consilier al președintelui, Patrick Buisson, istoric și jurnalist provenit din extrema dreaptă, judecat pentru deturnare de fonduri publice și abuz de bunuri sociale. De asemenea, sunt urmăriți penal fostul co-director al Institutului francez de sondare a opiniei publice Ipsos, Pierre Giacometti, fostul ministru Claude Gueant, la acea vreme secretarul general al președinției, precum și fosta șefă de cabinet și un fost consilier.

Procesul urmează să dureze patru săptămâni.

Într-un alt dosar, fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat la un an de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de finanțarea ilegală a campaniei sale electorale din 2012.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău