Nicolae Timofti a desemnat un om de afaceri drept candidat pentru funcția de prim-ministru

  • 16 Februarie 2015 08:01
Nicolae Timofti a desemnat un om de afaceri drept candidat pentru funcția de prim-ministru

Președintele Nicolae Timofti l-a desemnat pe omul de afaceri Chiril Gaburici drept candidat pentru funcția de prim-ministru.

Decizia a fost luată în urma consultărilor de sâmbătă cu  partidele parlamentare și după ce joi guvernul propus de premierul desemnat Iurie Leancă nu a  obținut votul de încredere din partea Parlamentului.

După eșecul de joi, Partidul Liberal Democrat l-a propus pentru funcția de premier pe Chiril Gaburici, absolvent al Universității Slavone din Chișinău și fost director al uneia dintre principalele companii de telefonie mobilã din Republica Moldova. 

Deocamdată doar Partidul Democrat și-a anunțat disponibilitatea de a susține un guvern condus de Chiril Gaburici,  Președintele PD Marian Lupu, cu referire la acordul alianței minoritare PD-PLDM.

Liderul PL Mihai Ghimpu a declarat că formațiunea pe care o conduce nu va vota guvernul Gaburici, decât în cazul în care liberalii vor fi cooptați la guvernare.

De asemenea cabinetului Gaburici i se opune și Partidul Socialiștilor. Liderul socialist Igor Dodon, și-a argumentat decizia prin faptul că actuaul candidat la funcția de premier ar face jocul ologarhilor.

Cabinetul Gaburici ar putea fi sprijinit, însă, în Parlament, de PCRM, având în vedere că liderul comuniștilor , Vladimir Voronin, anunțase anterior cã și-ar dori un premier provenit din mediul de afaceri și care nu a fost implicat în politicã. Un vot comun cu PCRM ar putea provoca însă nemulțumire în Partidului Liberal Democrat, dat fiind că premierul în exercițiu  Iurie Leancă a afirmat că nu este gata să participe la o coaliție cu Partidul Comuniștilor.

Potrivit Constituției, în cazul în care Parlamentul nu reușește să voteze nici de această dată un guvern, președintele ar putea dizolva legislativul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău