Nicolae Timofti: Embargoul impus de Rusia, un ”act neprietenesc”

  • 11 Septembrie 2013 14:22
Nicolae Timofti: Embargoul impus de Rusia, un ”act neprietenesc”

Președintele Nicolae Timofti a calificat drept un ”act neprietenesc” embargoul impus de Rusia la producția vinicolă din Republica Moldova.

În același timp, guvernul califică această decizie drept ”regretabilă”. Analiștii afirmă că este vorba de o acțiune politică,  care însă nu-i va afecta atât de mult pe producători, ca în 2006. 

Președintele Nicolae Timofti a admis că embargoul la vinurile și divinurile moldovenești ar avea un caracter politic și a calificat gestul Rusiei drept neprietenesc. Șeful statului a precizat că a discutat cu mai mulți oficiali europeni despre aceste probleme și a sugerat că Bruxellesul va interveni în favoarea Republicii Moldova. Totodată, președintele Timofti a menționat că autoritățile întreprind măsurile necesare ca țara să dispună atât de surse alternative de gaz, cât și de piețe de desfacere.

”Decizia Rusiei de a impune restricții la importul de băuturi alcoolice este una regretabilă”, se spune într-un comunicat al Guvernului, făcut public astăzi. În comunicat se menționează că premierul Iurie Leancă a convocat o ședință în legătură cu această situație la care s-a decis să sesolicite autorităților ruse lansarea consultărilor pentru

dezvoltarea unui sistem de livrare a băuturilor alcoolice conform normelor Acordului de comerț liber în cadrul CSI, care se bazează pe reglementările Organizației Mondiale a Comerțului, la care ambele țări sunt membre.

Fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Anatol Țăranu, califică decizia Rusiei drept una eminamente politică, susținând că astfel de acțiuni ar putea continua.  Anatol Țăranu afirmă că Republica Moldova trebuie să-și continue parcursul european în pofida greutăților și provocărilor.

Și analistul economic Vlad Bercu este de părere că embargoul impus de Rusia este o acțiune politică. În același timp, el a menționat că o parte din vină o poartă și autoritățile, care nu au menținut un dialog eficient cu autorititatea sanitară rusă și nu s-au asigurat că producția exportată în Rusia corespunde standardelor de calitate. Vlad Bercu a  menționat că embargoul impus de Rusia nu va avea efecte la fel de negative asupra producătorilor ca cel din 2006.

Serviciul sanitar rus a impus aseară embargo la vinurile și cognac-urile moldovenești pe motiv că acestea ar fi de proastă calitate. Decizia a fost luată pe fundalul intenției Chișinăului de a parafa, în noiembrie, acordul de asociere cu Uniunea Europeană. În 2012, Republica Moldova exportat în Rusia 29% din vinurile sale si 22% din divinuri, în sumă totală de 61 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 3% din totalul exporturilor moldovenești. Rusia mai interzisese importul de vinuri moldovenești, in 2006, după ce Tiraspolul fusese obligat sa-si exporte mărfurile doar cu acordul Chișinăului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău