Nicolae Timofti: Armata Națională a fost neglijată timp de mai mulți ani

  • 03 Septembrie 2015 13:54
Nicolae Timofti: Armata Națională a fost neglijată timp de mai mulți ani

Armata Națională marchează joi, 3 septembrie, 24 de ani de la fondare, iar oficialitățile promit să acorde o atenție mai mare acestei structuri pe viitor.

Militarii, alături de oficiali au participat la mai multe manifestații dedicate acestui eveniment, iar peste o oră urmează să înceapă un exercițiu militar multinațional.

Armata Națională a fost creată la 3 septembrie 1991, la câteva zile după proclamarea independenței Republicii Moldova, fiind una dintre primele structuri ale noului stat. Una din principalele provocări ale Armatei Naționale a fost conflictul militar din 1992, iar astăzi, militari, alături de oficialități au început programul prin depuneri de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și la Complexul Eternitate. Ceremonia a continuat cu o defilare militară la Ministerul Apărării, după care președintele Nicolae Timofti, comandantul suprem al forțelor armate și ministrul apărării Anatol Șalaru au înmânat distincții unor militari și ofițeri în rezervă.

Nicolae Timofti a menționat că Armata Națională a fost neglijată timp de mai mulți ani, menționând că actualele autorități sunt decise să acorde o mai mare atenție acestui domeniu și să găsească soluții pentru necesitățile armatei. El a cerut conducerii Ministerului măsuri concrete de dezvoltare a armatei, mai ales în actualul context geopolitic.

De asemenea, ministrul Anatol Șalaru a declarat că Armata Națională ar trebui să beneficieze de o atenție sporită din partea societății.

Cu ocazia Zilei Armatei Naționale astăzi, la Baza de instruire militară a Armatei Naționale de la Bulboaca începe exercițiul militar multinațional în teren „Scutul de foc – 2015”, care va dura timp de o lună. Scopul aplicațiilor este dezvoltarea capabilităților și ridicarea nivelului de interoperabilitate între Armata Națională și armatele SUA și României.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău