Nicolae Testemițanu, comemorat la cei 95 de ani de la naștere

  • 01 August 2022 18:40
Nicolae Testemițanu, comemorat la cei 95 de ani de la naștere

Nicolae Testemițanu a adus medicina aproape de omul de la țară când a pus bazele științifice ale medicinei de familie. Perioada în care a fost ministru al sănătății, anii 1963 – 1968, se consideră epoca de aur a dezvoltării medicinii autohtone. Astăzi, în ziua în care se împlinesc 95 de ani de la nașterea profesorului, colegii, prietenii, discipolii l-au comemorat în cadrul unei manifestări desfășurate în incinta Complexului Sociocultural al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, transmite IPN.

Nicolae Testemițanu a avut autoritate în lumea medicală și a deținut diferite posturi strategice. A lansat reforme la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie, unde a deschis mai multe catedre noi, inclusiv Catedra de traumatologie și ortopedie.

„Fiind ministru al sănătății, academicianul a elaborat strategii orientate spre consolidarea patrimoniului sistemului de sănătate, asigurarea cu cadre medicale, perfecționarea formelor și metodelor de organizare a asistenței medicale acordate populației. A pledat pentru asigurarea sistemului de sănătate cu cadre medicale preponderent autohtone și introducerea limbii române în procesul de instruire a studenților și medicilor”, a remarcat Ion Prisăcaru, secretarul de stat al Ministerului Sănătății.

Studentul Nicolae Testemițanu a făcut parte din celebra promoție a doua a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău din anul 1951, numită ulterior „promoția de aur”.

„Anume reprezentanții acestei promoții au contribuit la fondarea și dezvoltarea învățământului superior medical, științei medicale și sistemului național de sănătate. Acestor personalități marcante le datorăm în mare parte bunul nume de care se bucură universitatea noastră astăzi în țară și peste hotarele ei”, a declarat rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban.

Nicolae Testemițanu s-a stins din viață la 20 septembrie 1986. Postmortem, i-a fost conferit titlul de academician al Academiei de Științe a Moldovei. Începând cu anul 1990, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie din Republica Moldova poartă numele distinsului savant.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău