Nicolae Negru: Vacanța antimiting discreditează guvernarea și urâțesc până la dezgust fizionomia „democrației” din R.Moldova (Revista presei)

  • 20 August 2018 10:03
Nicolae Negru: Vacanța antimiting discreditează guvernarea și urâțesc până la dezgust fizionomia „democrației” din R.Moldova (Revista presei)

Ziarul de Gardă scrie că astăzi Guvernul va examina proiectul de lege cu privire la vacanța bugetarilor de la sfârșitul lunii august. Proiectul cu privire la declararea zilelor de 28, 29 și 30 august – zile libere, a fost publicat pentru dezbateri publice, iar zeci de persoane și-au manifestat indignarea față de această inițiativă. Cu toate acestea, proiectul a rămas neschimbat și urmează a fi adoptat de cabinetul de miniștri în ciuda nemulțumirii bugetarilor, care vor fi nevoiți să recupereze aceste zile în sâmbetele din septembrie și octombrie.

Nicolae Negru observă în editorialul său din Ziarul Național  că ceva s-a dereglat în mașinăria PD. De la un timp „coordonatorul” calcă în străchini, ia decizii compromițătoare, comite gafe și tactice, și strategice, își găsește o nouă confirmare în inițiativa unei vacanțe generale de 9 zile, la sfârșit de august, o bizarerie care ne este prezentată ca o doleanță a sindicatelor.

Potrivit lui Nicolae Negru, se țintește cu o pușcă administrativă ruginită, rămasă din perioada sovietică, în „amploarea” mitingului din 26 august. Efectul ar putea fi invers: un impuls pentru cei care stăteau la îndoială dacă face sau nu să meargă la miting. Fructul oprit e mai dorit. După suspendarea lui Chirtoacă, după invalidarea alegerilor din Chișinău, după decizia de a construi o clădire-monstru cu 10 etaje lângă Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, după aprobarea unei așa-zise amnistii a capitalului, care descurajează cetățeanul onest și deschide ușa pentru legalizarea furturilor, pentru spălarea banilor murdari, după contra-protestele din Chișinău, Ungheni, Orhei, o vacanță antimiting continuă șirul de acțiuni care discreditează guvernarea și urâțesc până la dezgust fizionomia „democrației” din Republica Moldova, conchide autorul.

Oazu Nantoi se întreabă în editorialul său din Cotidianul, încotro? Acesta scrie că n-are nici un rost să ne supărăm pe oglindă dacă se va constată, la 26 august, că ”mersul până la capăt” se va reduce la un miting simpatic, cu cuvântări fulminante, scandări inspirate și … cam atât. Or, aceasta înseamnă că ne rămâne calvarul luptei pentru ”punctajul acumulat” în cadrul alegerilor, preconizate pentru 24 februarie 2019. Și asta pentru  regulile în kickboxingul politic moldovenesc sunt dictate de cei, care n-au de gând să le respecte, și arbitrii tot de ei sunt măsluiți! Autorul  mai atrage  atenția la faptul că și factorul extern ar putea influența atât procesele politice interne, precum și evoluțiile de după alegeri.

Chișinăul nu respectă statutul special al regiunii găgăuze, declară bașcanul Găgăuziei Irina Vlah, citim în Adevărul. Aceasta a afirmat în cadrul unei ceremonii solemne de marcare a 28 de ani de la formarea Republicii Autonome Găgăuzia, care a avut loc pe 19 august 1990, că autoritățile centrale ale Republicii Moldova nu respectă statutul special al regiunii găgăuze, în special în ceea ce privește formarea egală a bugetului, în regiune fiind alocați mai puțini bani decât în alte regiuni le țării.

Irina Vlah susține că, în acest context, se creează impresia că prietenii Găgăuziei sunt partenerii internaționali, cum ar fi Turcia, Rusia, Turkmenistan, Uniunea Europeană sau China, entități cu ajutorul cărora au fost implementate proiecte cu adevărat palpabile pentru oameni.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău