Nicolae Negru: E timpul ca Republica Moldova să părăsească CSI (Revista presei)

  • 01 Iunie 2022 18:19
Nicolae Negru: E timpul ca Republica Moldova să părăsească CSI (Revista presei)

E timpul ca Republica Moldova să părăsească CSI, consideră Nicolae Negru de la Ziarul Național. Acesta se întreabă de ce mai stă Republica Moldova la aceeași masă cu un stat agresor, banditesc, care calcă cu cizma toate normele internaționale, bombardează fără discernământ orașele și satele ucrainene, comite crime de război și genocid. Sigur, există interese economice, dependența energetică, dar normele morale nu intră în setul de „principii și valori” de luat în calcul? Dacă nu vom prețui viața și libertatea ucrainenilor, sacrificiul lor, mâine ei ar putea să ne răspundă cu aceeași monedă, subliniază publicistul. Republica Moldova nu poate accepta să fie în continuare ostaticul „Gazprom”-ului, este solidară cu Ucraina, condamnă crimele Rusiei și trebuie să părăsească CSI-ul controlat de Moscova, conchide Nicolae Negru.

Fostul președinte Igor Dodon a acuzat, printre altele, faptul că dosarele sale penale au legătură cu o virtuală apropiere de NATO a Republicii Moldova și implicarea ei în războiul din Ucraina, citim în ANTICORUPIE.MD.  „Există și un factor geopolitic la mijloc, pentru că guvernarea se apropie tot mai mult de NATO, se pregătește să devină parte a conflictului armat din Ucraina, și nu vrea ca cineva de pe loc să o împiedice să facă aceasta”, a încercat Dodon să-și motiveze cele patru dosare penale deschise recent de procurorii anticorupție pe numele său într-o postare pe Facebook de luni seara.  Anticorupție, amintește că  Igor Dodon este urmărit penal pentru patru capete de acuzare printre care corupere pasivă, îmbogățire ilicită, finanțare a partidului din partea unui grup criminal și trădare de patrie. 

Decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică  de a majora cu aproximativ 23% prețul gazelor nu a satisfăcut așteptările președintelui Moldovagaz, Vadim Ceban, scrie Mold-Street.  Într-o postare pe Telegram, șeful de la Moldovagaz s-a arătat nemulțumit de tariful aprobat de ANRE declarând că acesta va genera acumulare de devieri tarifare. Potrivit lui prețul de achiziție al gazelor naturale prevăzut în tariful aprobat de ANRE este de 696 de dolari pentru o mie de metri cubi, în timp ce prețul de achiziție preconizat, luând în considerare puterea calorică pentru luna iunie 2022, este cu aproape 200 de dolari mai scump.

Zero lei la factură. Ziarul de Gardă scrie cum a devenit Feștelița primul sat inteligent energetic din R. Moldova . Primul sat inteligent energetic din R. Moldova se află la aproape 100 de km de Chișinău. În această localitate au fost instalate un sistem inteligent de iluminat stradal, cazane pe biomasă și panouri solare, s-a construit un parc fotovoltaic pe locul unei foste gunoiști neautorizate. Datorită surselor alternative de energie, patru instituții publice primesc facturi cu sume mult mai mici decât anterior sau chiar cu zero lei.  Banii economisiți datorită proiectelor implementate în sat sunt redirecționați spre alte necesități. Totodată, primarul punctează că, odată cu acutizarea crizei energetice, tot mai mulți colegi din alte sate îl contactează pentru a-i cere sfaturi. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău