Nicolae Negru: Discursul Maiei Sandu la ONU este unul care „ne reprezintă”, doar că în partea despre problematica transnistreană, șefa statului ar fi putut fi mai tranșantă în raport cu Federația Rusă

  • 23 Septembrie 2021 13:41
Nicolae Negru: Discursul Maiei Sandu la ONU este unul care „ne reprezintă”, doar că în partea despre problematica transnistreană, șefa statului ar fi putut fi mai tranșantă în raport cu Federația Rusă

Analiștii politici de la Chișinău salută discursul președintei Maia Sandu de la tribuna Adunării Generale a ONU, prin care șefa statului a atras atenția asupra celor mai importante probleme cu care se confruntă lumea, prin prisma Republicii Moldova. Experții remarcă chemarea acesteia la cooperare internațională pentru a face față provocărilor, totuși, unii comentatori consideră că în discursul său, Maia Sandu putea fi mai categorică în ceea ce privește agresiunea rusă în Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.

În discursul ținut de la tribuna Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, Maia Sandu, a accentuat necesitatea cooperării internaționale pentru a rezolva problemele cu care confruntă societatea, precum criza provocată de pandemia de COVID-19 sau schimbările climatice. La fel, cooperarea internațională ar ajuta Republica Moldova să-și soluționeze mai multe probleme, inclusiv retragerea trupelor ruse de pe teritoriul său, consideră analistul politic Veaceslav Berbeca.

„Rezolvarea acestor probleme necesită timp, resurse financiare, dar și sprijin internațional. Retragerea armamentului rus din stânga Nistrului, care este unul dintre principalele obiective ale Republicii Moldova, e foarte de greu de rezolvat, pentru că statul care le ține acolo, adică Federația Rusă, nu își îndeplinește angajamentele asumate, și doar prin cooperare internațională putem rezolva astfel de probleme. Unele probleme pot fi rezolvate cu resurse proprii, dacă există angajamente politice, o agendă clară prin care pot fi rezolvate probleme de corupție, dar cele climatice, retragerea armatei ruse sunt probleme mai complicate care pot fi soluționate doar prin cooperare internațională”.

În opinia editorialistului Nicolae Negru, discursul președintei Republicii Moldova la ONU este unul care ”ne reprezintă”, doar că în partea despre problematica transnistreană, șefa statului ar fi putut fi mai tranșantă în raport cu Federația Rusă. Nicolae Negru crede că acest discurs se înscrie într-o poziție enigmatică a Chișinăului de a nu supăra Moscova.

„Sunt satisfăcut de mesajul președintelui Republicii Moldova, deși mi se pare că au lipsit anumite accente. Nu a adăugat nimic nou la problema transnistreană, de exemplu. Mi se pare că dacă a ajuns președintele Republicii Moldova la tribuna ONU, nu putea să nu se refere la rezoluția ONU privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Maia Sandu a evitat să pronunțe cuvântul Rusia. Rusia este cea care menține trupele pe teritoriul Republicii Moldova. Rusia nu s-a comportat în conformitate cu regulile stabilite de dreptul internațional în relațiile dintre state. Cred că era o ocazie, că doamna președinte a ratat această ocazie de a fi mult mai specifică, mai concretă, ca statele reprezentate la ONU să înțeleagă ce se întâmplă în Republica Moldova (...) Asta cred că a lipsit din discurs, în rest a fost un discurs care ne reprezintă”.

La New York, la Adunarea Generală a ONU, președinta Maia Sandu, împreună cu delegația Chișinăului, a avut, de asemenea, mai multe întrevederi bilaterale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău