Nicolae Negru, despre reuniunea Consiliului de Asociere: Principalul rezultat al acestei întruniri este că UE a vorbit despre caracterul geopolitic al acțiunilor Rusiei în relația cu R.Moldova

  • 29 Octombrie 2021 12:44
Nicolae Negru, despre reuniunea Consiliului de Asociere: Principalul rezultat al acestei întruniri este că UE a vorbit despre caracterul geopolitic al acțiunilor Rusiei în relația cu R.Moldova

Cel mai important mesaj pe care l-a transmis ieri Uniunea Europeană Republicii Moldova, cu ocazia celei de-a șase reuniuni a Consiliului de Asociere, este că va ajuta Chișinăul în criza gazelor declanșată de Rusia, subliniază analiștii politici. Ei relevă și acțiunile de încurajare ale Bruxellesului în raport cu cetățenii și guvernarea Republicii Moldova, transmite Radio Chișinău. 

Cea de-a șase reuniune a Consiliului de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova a avut în centrul atenției criza energetică cu care se confruntă Chișinăul. Prin declarațiile și acțiunile instituțiilor europene, Bruxellesul își exprimă sprijinul politic pentru Republica Moldova și recunoaște caracterul geopolitic al condițiilor impuse de Moscova prin intermediul concernului Gazprom, consideră analistul Nicolae Negru.

„Principalul rezultat al acestei întruniri este că UE a vorbit despre caracterul geopolitic al acțiunilor Rusiei în relația cu Republica Moldova, în special este vorba de negocierea acestui contact pentru livrea gazelor în Republica Moldova. Acest mesaj este foarte important și într-un fel afectează și Rusia. Dacă UE stabilește că Rusia folosește aceste negocieri ca armă geopolitică, desigur că UE va veni în ajutorul Republicii Moldova, a și venit deja. Ceea ce demonstrează că UE va apăra Republica Moldova în acest război economic pe care l-a declanșat Rusia împotriva Republicii Moldova”, a subliniat analistul. 

Pe lângă susținerea în vreme de criză, UE și-a reafirmat sprijinul pentru reformele începute de actuala guvernare, punctează expertul IPRE, Mihai Mogîldea.

„Este mai degrabă un sprijin la nivel instituțional pentru desfășurarea reformelor, pentru implementarea acestora și este, la nivel declarativ, un semnal că UE planifică să sprijine acest proces de reforme în perioada următoare. Asistența financiară vine ca o dovadă a mesajul transmis, vine să încurajeze Republica Moldova să încerce să depășească această criză, să caute sursele alternative de energie, să comunice cetățenilor care vor acțiunile pentru a depăși criza. Cred că pentru cetățeni în general contează foarte mult asistența care va fi acordată, contează să vadă deschiderea enormă pe care o are UE în acest moment față de Republica Moldova”, a menționat Mihai Mogîldea. 

În cadrul celei de-a șase reuniuni a Consiliului de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova, desfășurată ieri la Bruxelles, delegația Chișinăului a avut întrevederi cu conducerea Uniunii Europene. Ulterior, Comisia Europeană a anunțat un ajutor financiar în valoare de 60 de milioane de euro pentru a sprijini Republica Moldova în depășirea crizei energetice. De asemenea, au fost semnate mai multe acorduri bilaterale dintre Chișinău și Bruxelles.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău