Nicolae Negru, despre recepționarea chestionarului privind cererea de aderare a R. Moldova la spațiul comunitar: Există șanse ca UE să accepte datele prezentate de guvernare

  • 11 Aprilie 2022 13:33
Nicolae Negru, despre recepționarea chestionarului privind cererea de aderare a R. Moldova la spațiul comunitar: Există șanse ca UE să accepte datele prezentate de guvernare

Primirea chestionarului de aderare de la Uniunea Europeană este primul pas într-un proces îndelungat de apropiere a Republicii Moldova de blocul comunitar. Comentatorii politici au spus pentru Radio Chișinău că primirea acestui chestionar este deja un semnal foarte bun pentru R. Moldova. 

Republica Moldova se apropie pas cu pas de aderare la Uniunea Europeană, a declarat șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu. Completarea acestui chestionar este esențială pentru procesul de aderare la Uniunea Europeană și va necesita un efort instituțional enorm. Este un proces birocratic complex, fără de care însă nu poate nu se poate obține statutul de țară candidat.

Comentatorul politic Nicolae Negru consideră că odată ce ni se oferă acest chestionar este deja un semnal bun, pentru că Uniunea Europeană este gata să ne deschidă ușile.

„E vorba de sute pagini de text, de date pe care trebuie să le prezentăm Uniunii Europene, astfel încât UE să înțeleagă unde ne aflăm noi în raport cu sistemul de drept, sistemul economic și alte aspecte față de UE. Cred că având această atitudine nouă a UE, iar pe de altă parte, faptul că guvernarea PAS deține o majoritate confortabilă în Parlament și există această dorință a cetățenilor Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană, există șanse ca actuala guvernare să facă acest lucru important și ca UE să accepte datele prezentate de guvernare”, a afirmat Nicolae Negru. 

În alte circumstanțe, în acest proces de depunere a cererii de aderare s-ar fi pus mai mult accent pe reforme, notează analistul politic Victor Ciobanu.

De asemenea, el constată că societatea și clasa politică din R. Moldova sunt încă divizate referitor la procesul de integrare europeană și observă că o parte din politicieni încă preferă să nu vorbească sau se ferește că condamne războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

„În momentul actual este o fereastră de oportunitate pentru Republica Moldova, care s-a deschis prin această situație tragică din Ucraina. UE s-a arătat foarte deschisă spre aderarea Ucrainei în primul rând față de acest statut, de care într-un fel am profitat și noi, și Georgia.

Este evident că situația nu ar fi favorabilă în alte condiții, în condiții de pace, în care s-ar marșa pe reforme - în primul rând cea a justiției (oricum lucrurile se mișcă în această direcție). Acest document important doar va ajuta guvernarea pentru că va structura activitățile pe domenii foarte clare, care se cer din partea UE față de guvernarea noastră.

În societate încă mai avem probleme. Vedem aceste animozități chiar în contextul războiului din Ucraina, în care partea societății care tradițional a susținut partida  pro-rusă din Republica Moldova, fie nu declară în nici un fel atitudinea față de acest război, fie îl ia într-un relativism care seamănă mai mult a complicitate cu agresorul”, consideră Victor Ciobanu. 

Republica Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană la începutul lunii martie, imediat după Ucraina și Georgia. Kievul a primit deja săptămâna trecută chestionarul care va aduce țara aflată acum în război mai aproape de Uniunea Europeană.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
4,4
Ploaie moderată
Umiditate:85 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău