Nicolae Negru: Decizia Curții Constituționale rămâne o enigmă, deși la mijloc ar putea fi întrezărite jocuri și interese politice

  • 10 Aprilie 2020 14:42
Nicolae Negru: Decizia Curții Constituționale rămâne o enigmă, deși la mijloc ar putea fi întrezărite jocuri și interese politice

Decizia Curții Constituționale de a suspenda pentru câteva zile legea prin care Guvernul și-a asumat răspunderea este o enigmă, iar la mijloc se întrezăresc anumite interese politice, cred analiștii. Pe de altă parte, reprezentanții opoziției care au contestat la Curte doar trei prevederi din legea asumată de Guvern anunță că-l vor ataca în judecată pe premierul Ion Chicu pentru defăimare.

Deputatul Platformei DA, Dinu Plângău, care a depus la Curtea Constituțională o sesizare pentru trei prevederi din legea privind asumarea răspunderii de către Guvern, susține că Înalta Curte și-a lărgit atribuțiile și a suspendat întregul pachet de legi. El a mai spus că i-a cerut premierul Ion Chicu, scuze publice, după ce acesta a acuzat opoziția că ar fi cerut să suspende toate prevederile din lege. Deputatul Dinu Plângău califică decizia Curții Constituționale drept inexplicabilă.

Curtea și-a lărgit atribuțiile și a suspendat până luni întregul pachet de acte, care în viziunea Curții contravine prevederilor constituționale. Sunt trei normative incluse abuziv de această guvernare: cu privire la duty-free-uri, taxe pentru extracția zăcămintelor și prevederi privind vânzarea tutunului. Sunt trei scheme de pe urma cărora se vor îmbogăți enorm unele grupuri mici de oameni de pe lângă guvernare. Ceea ce a declarat Ion Chicu sunt acuzații mincinoase, frauduloase și i-am expediat o cerere prealabilă prin care i-am solicitat să dezmintă informațiile, or decizia de a suspenda întregului pachet de legi a fost luată de către Curtea Constituțională, președintele căruia este un apropiat al Partidului Socialiștilor”.

Și pentru unii analiști politici decizia Curții Constituționale rămâne o enigmă, deși la mijloc ar putea fi întrezărite jocuri și interese politice, crede comentatorul politic, Nicolae Negru.

De ce trebuia să suspende până luni acțiunea acestei legi și nu au examinat-o de la bun început? Semnul de întrebare e și mai mare pentru că reprezentanții opoziției au cerut doar suspendarea unor articole din această lege. CC a mers mai departe decât a sesizat opoziția. Am putea întrezări anumite jocuri politice sau Curtea Constituțională este atât de independentă și a luat aceste decizii de capul ei, ceea ce e puțin probabil, știindu-se relațiile președintelui Curții cu Partidul Socialiștilor. Sau e un joc politicianist sau nu este exclus că există anumite neînțelegeri în rândul guvernării privind aceste măsuri legate de susținerea cetățenilor și a mediului de afaceri.

Deputați din opoziție, de la Partidul Acțiune și Solidaritate, de la Platforma DA, de la grupul Pro-Moldova, precum și un deputat independent, au contestat la Curtea Constituțională unele prevederi din legea privind asumarea de răspundere, pentru că acestea nu ar avea vreo legătură cu combaterea crizei cauzate de COVID-19.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău