Nicolae Negru | Cazul Șor, o rândunică nu face primăvară

  • 24 Aprilie 2023 15:54
Nicolae Negru | Cazul Șor, o rândunică nu face primăvară

Verdictul definitiv, 15 ani de închisoare pentru Ilan Șor, deputat, bancher și lider al unui partid omonim, a fost întâmpinat cu o oarecare reticență și chiar scepticism de societatea noastră. Prea mult au durat, tocmai șase ani, amânările acestui proces, ca cetățenii să poată crede că justiția dă semne de însănătoșire. Se știe că „o rândunică nu face primăvară”, susține Nicolae Negru pentru Ziarul Național.

Editorialistul spune că, Ilan Șor, la rândul său, vrea să lase impresia că nu s-a întâmplat nimic ieșit din comun, decât că a fost judecat pe nedrept, că el își va continua activitatea politică, va ghida „poporul” de la distanță, iar judecătorii Curții de Apel îi vor lua locul pe banca acuzaților imediat ce PAS va pierde puterea și aceasta va fi foarte curând, amenință el.

Vrabia mălai visează, firește. Oricât ar simula el invincibilitatea, oricât ar încerca să ne convingă că totul rămâne pe vechi, lovitura pe care a primit-o nu este de neglijat, consecințele ei se vor face simțite, chiar dacă Israelul va refuza să-l extrădeze. În primul rând, simpatizanții Partidului Șor se văd nevoiți să-și reîmprospăteze, să-și reconfirme angajamentul de loialitate, de data aceasta având în față perspectiva de probabilitate mare că, mai devreme sau mai târziu, liderul formațiunii va fi băgat la închisoare. De ce și-ar consuma ei timpul și votul pentru un condamnat? E de presupus că o parte din ei nu va mai răspunde la apelurile partidului, vor rămâne doar „angajații” și „zilierii” care vor fi plătiți să iasă la proteste, să participe la alte manifestații. Eficiența „zilierilor” însă e foarte mică și dependența de implicarea serviciilor speciale ale Rusiei va crește, supunându-l pe Șor altor riscuri și sancțiuni.

Chiar dacă va rămâne deputat până la verdictul irevocabil al CSJ și chiar dacă Curtea Constituțională nu va scoate Partidul Șor în afara legii, Ilan Șor își pierde eligibilitatea, nu va mai avea dreptul să candideze în alegeri. Conform Codul Electoral, Articolul 16 (2c), există „restricții privind exercitarea drepturilor electorale”, nu pot fi alese persoanele care „sunt condamnate la închisoare (privațiune de libertate) prin hotărâre judecătorească definitivă…”.

Iar dacă nu poate fi ales Șor, nu poate fi ales implicit nici Partidul Șor, care îi poartă numele și îl reprezintă, căci votul pentru partid înseamnă și vot pentru lider. Așa că la alegerile generale locale din această toamnă, Partidul Șor va fi lipsă. E adevărat, Șor își poate cumpăra alt partid, pe care să-l conducă din umbră, există o mulțime de partide de vânzare pe piață, dar va trebui să treacă ceva timp până formațiunea nou achiziționată îi va recupera pe simpatizanții vechiului partid.

Continuarea aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău