Nicolae Negru: „Moscova a mai obținut o victorie importantă, pe direcția transnistreană” (Revista presei)

  • 09 Iunie 2017 10:21
Nicolae Negru: „Moscova a mai obținut o victorie importantă, pe direcția transnistreană” (Revista presei)

Revista presei din 9 iunie

Pavel Păduraru opinează în Timpul că indiferent de motivele reale și deocamdată ascunse ale expulzării recente a celor cinci diplomați ruși de pe teritoriul R. Moldova, precum și ale declarării acestora în calitate de „persona non grata” în țara noastră, prin această acțiune, Chișinăul a dat dovadă pentru prima dată de demnitate civică și politică în raport cu Kremlinul. Chișinăul nu putea să tacă la nesfârșit, de vreme ce Moscova sprijină necontenit și pe toate căile posibile regimul anticonstituțional de la Tiraspol, unde își are dislocate trupe, după ce rușii au luptat în conflictul armat din 1992 împotriva țării noastre, menționează publicistul de la Timpul. 

Nicole Negru remarcă  în Ziarul Național  schimbarea spectaculoasă de macaz: la doar două luni după ce a încheiat un contract de furnizare a energii electrice cu o companie ucraineană, Guvernul dă înapoi și reduce volumul importat din Ucraina cu 70 la sută, pentru a-l cumpăra de la Termocentrala din Cuciurgan, aparținând companiei ruse de stat „Inter RAO EES”. Vadim Krasnoselski, „omologul” lui Dodon de la Tiraspol, a anunțat triumfător că Chișinăul va asigura în continuare fluxul de valută necesar supraviețuirii regimului separatist. Altfel, el ar fi trebuit să închidă „prăvălia” sau să ceară bani de la Moscova. Autorul constată că Moscova a obținut o victorie importantă, necesară pentru ea, nu numai din punct de vedere financiar, ci și politic, pe direcția transnistreană, după o înfrângere nu mai puțin răsunătoare în legătură cu instituirea primului punct de trecere comun a frontierei moldo-ucrainene pe segmentul central, Cuciurgan-Pervomaisk. Cu ce s-au ales cetățenii Republicii Moldova? Doar cu senzația că guvernanții se joacă de-a politica și ne-au prostit o dată în plus. 

Ziarul de Gardă dă detalii despre Casa de lux ascunsă a noii șefe de la Educație. Lilia Pogolșa, noua viceministră a Educației locuiește într-un imobil de lux din sect. Buiucani al capitalei pe care-l ascunde însă în declarațiile cu privire la venituri și proprietate, acolo unde nu a trecut nici firma fondată de soțul său. Imobilul familiei Pogolșa este înregistrat pe numele mamei sale, în vârstă de 77 de ani, donat de fiica sa, actuala șefă de la Educație la 3 ani după ce a fost dat în exploatare. Inițial, Lilia Pogolșa a evitat să discute cu Ziarul de Gardă  acest subiect,  precizând că, în viziunea sa, ar trebui  „să avem o presă care să se axeze pe pozitivism…”.  

Poștașii din țară promovează partidul aflat la putere. Într-un articol din  Jurnal de Chișinău, citim  cum angajații Întreprinderii de Stat Poșta Moldovei împart oamenilor ziarul de partid al PD, „Moldova Democrată”.

Jurnal de Chișinău publică astăz și povestea unei tânăre originare din Republica Moldova, care a făcut jurnalism în Republica Moldova, a făcut film și cinematografie la București, iar astăzi își croiește un drum în cinematografia franceză.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău