Nicolae Negru: Filip nu a convins cetățenii că nu este controlat de Plahotniuc

  • 04 Mai 2016 10:31
Nicolae Negru: Filip nu a convins cetățenii că nu este controlat de Plahotniuc

Revista presei din 4 mai 2016

De câțiva ani, mass-media de la noi se află într-un declin periculos, atrage atenția Petru Bogatu în Ziarul național. Presa și-a păstrat doar libertatea de a muri violent, susține autorul. În opinia lui Petru BOgatu, piața media s-a pomenit în cea mai mare parte a ei sub un control politic aproape cvasitotal, ceea ce elimină Republica Moldova din lumea civilizată. Ca să nu mai vorbim de spațiul european. Sărbătorirea Zilei Mondiale a Libertății Presei în Republica Moldova e un fel de ospăț pe timp de ciumă, după cum ar zice A.S. Pușkin. O zi în care, în locul uralelor și pocnetului dopurilor de șampanie, se aud sirenele puterii.

Prin cântecele lor, ele ademenesc ultimele ambarcațiuni naufragiate deja ale presei libere.

Ministrul de Externe al Olandei, Bert Koenders, a oferit un scurt interviu Ziarului de Gardă cu privire la libertatea presei și importanța jurnalismului de investigație într-o societate democratică. Oficialul olandez susține că moni­to­ri­za­rea actu­lui public e sin­gura cale de a func­ționa întrun stat demo­cra­tic. Dacă cetă­țe­nii nu cunosc ce se întâm­plă, dacă ei nu pri­mesc sem­nale că ceva nu merge bine, situ­a­ția nu se va îmbu­nă­tăți. Al doi­lea, este că presa tre­buie fie inde­pen­dentă și corectă. Tre­buie să inves­tim în presa inde­pen­dentă, în jur­na­lis­mul de inves­ti­ga­ție, în jur­na­lis­mul care oferă publi­cu­lui un plu­ra­lism de voci, mai declară Ministrul de Externe al Olandei.

R. Moldova (nu) va fi membră a UE în 2029, titrează Timpul. Ziarul amintește declarațiile Liderul PDM, Marian Lupu că R. Moldova „va depune cererea de aderare la UE în 2019”. Din păcate, remarcă ziarul, liderul PD a uitat să menționeze cum va soluționa problemele care au transformat Moldova dintr-o poveste de succes în „rușinea” Europei. În R. Moldova promisiunile electorale sau „declarațiile politice” sunt un alt sinonim pentru minciună, lucru inofensiv pentru moment, dar, în timp, odată cu acumularea în societate a unor așteptări, aceste promisiuni vor ajunge la scadența lor și, pe lângă dezamăgire evidentă, vor urma crize de neîncredere în tot ce înseamnă stat, care se poate termina cu o nouă prăbușire în haos. Retorica aceasta, iresponsabilă, este mai periculoasă decât unele brigăzi de infanterie motorizată, staționate ilegal în RM, în loc să se folosească de criza socio-economică actuală pentru a explica oamenilor la ce trebuie să se aștepte de la „reformele” dureroase, prin care au trecut toate statele care au aderat la UE, se aruncă pe piața promisiunilor fără acoperire și care vor face și mai mult rău societății.

La 100 de zile de la instalarea Guvernului, premierul Pavel Filip a prezentat un scurt raport despre ce a reușit să facă până acum și pe ce direcții va lucra în continuare, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național. Deși promisese în introducere să renunțe la „tradiția” rapoartelor triumfaliste, să nu „se laude”, dl Filip a evitat să vorbească la concret despre lucrurile mai puțin plăcute cum ar fi, de exemplu, bugetul public pentru anul în curs sau starea catastrofală a economiei naționale. Totuși, eșecul major al Guvernului Filip nu e cel economic sau social, ci unul de credibilitate. În pofida unei serii de acțiuni motivate electoral, Filip nu a reușit să convingă cetățenii că nu este controlat de Plahotniuc, conchide Nicolae Negru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău