Nicolae Gherasim, participant la războiul de la Nistru | „Nici nu m-am gândit că noi, românii suntem așa buni luptători”
-
06 Martie 2017 11:01
![](https://media.radiochisinau.md/image/201703/640x360/0e9304352164f9e3070468a6e237191a.jpg)
Anul acesta se împlinesc 25 de la războiul de pe Nistru. Ce au însemnat pentru Republica Moldova evenimentele din 1992? Cum sunt văzute ele astăzi, la 25 de ani distanță, de către foștii combatanți? Cum trăiesc în prezent eroii luptelor de la Nistru?
Viața după război
Pe 2 martie s-au împlinit 25 de ani de la începutul războiului de la Nistru, în care și-au pierdut viața aproximativ 300 de oameni, iar zeci de persoane sunt date dispărute. Peste 300 de participanți la război au rămas invalizi. Cum trăiesc ei în prezent și ce cred foștii combatanți despre războiul din 1992, la 25 de ani de la acele evenimente.
Pe Nicolae Gherasim, participant la războiul de la Nistru, din 1992, l-am întâlnit la monumentul „Maica Îndurerată” din Chișinău. Era două martie și venise din Bistrița pentru a le aduce un omagiu camarazilor care nu s-au mai întors de pe front. Combatantul Nicolae Gherasim a luptat în orașul Tighina.
„Noi în Tighina ne-am dus să apărăm poliția legală a Republicii Moldova și de acolo ne-am dus mai departe până nu am avut izbândă. Niciun război nu e ușor, noi ne-am apărat, noi niciodată nu am atacat, noi doar ne-am apărat, au fost rușii în frunte cu Elțin, cu Moscova, care ne-au atacat pe noi, Republica Moldova, noi nu am atacat pe nimeni”, ne-a declarat Nicolae Gherasim.
Nicolae Gherasim spune că la războiul din 1992 s-a luptat pentru lucruri sfinte. „Nici nu m-am gândit că noi, românii suntem așa buni luptători. Toți cei care au luptat cu mine, sub comanda mea, căci am avut și morți și răniți, au murit pentru pământ românesc, pentru graiul românesc, pentru tot ce este sfânt românesc”.
Cele mai grele momente de pe front, mărturisește Nicolae Gherasim, au fost cele în care gloanțele inamice au răpit vieți omenești.
„La Tighina s-a început pe 19 iunie, atunci au fost piederi mari. Acum nu se vorbește și nimeni nu spune de cei 400 de copii care făceau armata și i-au luat la Cobusca, i-au băgat în Tighina, între unitatea de armată și cetate și au rămas vreo 18-20. Nimeni nu a dus răspundere pentru copiii ceea, într-un timp scurt au fost omorâți”, a spus Nicolae Gherasim.
Primele ciocniri care au prevestit războiul de la Nistru au avut loc încă la sfârșitul anului 1991. În noaptea de 1 spre 2 martie 1992, detașamente ale cazacilor au atacat secția de poliție din Dubăsari și au luat ostatici 32 de polițiști și 2 stagiari.
Cristina Popușoi