Nicolae Gârbu: ”Nu excludem organizarea unor acțiuni de protest la locuința lui Aureliu Ciocoi, atât timp cât el nu conștientizează că a umilit atât veteranii, cât și pe ceilalți cetățeni ”

  • 03 Martie 2020 13:30
Nicolae Gârbu: ”Nu excludem organizarea unor acțiuni de protest la locuința lui Aureliu Ciocoi, atât timp cât el nu conștientizează că a umilit atât veteranii, cât și pe ceilalți cetățeni ”

După discuțiile de azi dimineață cu premierul Ion Chicu pe marginea cerințelor formulate, veteranii de război au ajuns la o înțelegere cu Guvernul și au anunțat că își întrerup acțiunea de protest. Experții susțin că foștii combatanți sunt în drept să aibă revendicări față de guvern.

După o zi de proteste în centrul Capitalei, veteranii de război au ajuns la o înțelegere cu autoritățile după ce au purtat discuții cu premierul Ion Chciu. Executivul a acceptat majoritatea revendicărilor sociale ale veteranilor, însă nu și pe cele politice.

Guvernul anunță într-un comunicat că în două săptămâni, va fi gata regulamentul și modelul de organizare a departamentului pentru veterani ce ar urma să fie creat, iar în acest scop va fi înființat un grup de lucru format din experți și foști combatanți.

Potrivit ministrului muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, vor fi alocate suplimentar 10,65 milioane de lei pentru tratamentul veteranilor în sanatorii. Cei care refuză aceste îngrijiri vor beneficia de creșteri la indemnizația lunară, de la 100 la 300 de lei. Veteranii care nu muncesc vor beneficia gratuit de asigurare medicală.

Dacă înțelegerea nu va fi respectată, participanții la război vor ieși din nou în stradă. Unele proteste l-ar putea avea ca țintă pe Aureliu Ciocoi, după ce Ion Chicu nu a acceptat demiterea ministrului, precizează Nicolae Gârbu, unul din liderii veteranilor protestatari.

„Nu excludem organizarea unor acțiuni de protest la locuința lui Aureliu Ciocoi, atât timp cât el nu conștientizează că făcut o greșeală, că a înjosit, umilit , atât veteranii, cât și ceilalți cetățeni”, a spus Nicolae Gârbu.

Nemulțumirile veteranilor sunt justificate, consideră directorul executiv al Promo-Lex, Ion Manole. Frustrarea lor vine, nu doar din imposibilitatea statului de a-i asigura social, dar și din faptul că actele lor de curaj sunt ridiculizate, afirmă Ion Manole.

”Cazacii și militarii care au luptat de partea Tiraspolului în 1992, au avut parte de suport, au fost angajați, au avut salarii foarte bune. Ei râd: ce-ați obținut voi? Ați luptat pentru Republica Moldova, ați luptat împotriva noastră și uitați-vă, noi trăim mai bine”, a mentionat Ion Manole.

Pe 2 martie, s-au împlinit 28 de ani de când a început faza armată a conflictului de pe Nistru. Ostilitățile au durat patru luni, paramilitarii separatiști fiind susținuți de armata a 14-a sovietică. Acordul de încetare a focului a fost semnat de președinții Rep. Moldova și Federației Ruse, Mircea Snegur și Boris Elțîn.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău