Nicolae Ciucă: România promovează permanent, inclusiv la Bruxelles, necesitatea susținerii Republicii Moldova pentru a rezista atitudinii foarte asertive a Rusiei

  • 01 Martie 2023 13:42
Nicolae Ciucă: România promovează permanent, inclusiv la Bruxelles, necesitatea susținerii Republicii Moldova pentru a rezista atitudinii foarte asertive a Rusiei

După întrevederea pe care a avut-o cu Dorin Recean, premierul român, Nicolae Ciucă, și-a exprimat sprijinul pentru Guvernului de la Chișinău și pentru măsurile ambițioase pe care și le-a asumat acesta în diferite domenii. Nicolae Ciucă a subliniat că România promovează permanent, inclusiv la Bruxelles, necesitatea susținerii Republicii Moldova pentru ca aceasta să reziste atitudinii asertive a Rusiei. La rândul său, Dorin Recean a declarat că Bucureștiul este principalul partener al Chișinăului. El a mulțumit pentru sprijinul consecvent pe care România îl acordă Chișinăului și a subliniat  că își dorește aprofundarea parteneriatului strategic cu Bucureștiul, transmite Radio Chișinău.

Premierul României și-a exprimat sprijinul pentru Guvernului Recean și pentru reformele  ambițioase pe care acesta și le-a asumat. De asemenea, România sprijină consolidarea economiei Republicii Moldova, reziliența și securității statului, precum și  parcursul său european. 

Subiectele abordate de către cei doi premieri au vizat, inclusiv, evoluțiile de securitate, pe fondul războiul din Ucraina, cu accent pe consecințele masive asupra Republici Moldova în domeniul securității, cel energetic și economic.

 „L-am asigurat pe omologul meu cu privire la susținerea de neclintit a României pentru respectarea suveranității și integrității Republicii Moldova…România promovează permanent, inclusiv la Bruxelles, necesitatea susținerii Republicii Moldova pentru a rezista atitudinii foarte asertive a Rusiei”, a spus Nicolae Ciucă.

România va continua să promoveze la nivel european măsuri în domeniul securității și rezilienței, un exemplu fiind obiectivul creării unei misiuni civile a Uniunii Europene pentru Republica Moldova, a subliniat premierul român. Nicolae Ciucă a dat asigurări că România va continua să fie alături de Republica Moldova în eforturile ei de a depăși actualele crize și presiuni hibride.

La rândul său, Dorin Recean a declarat că Bucureștiul este principalul partener al Chișinăului și a mulțumit pentru sprijinul consecvent pe acesta care îl acordă Republicii Moldova.

„Bucureștiul ne-a ajutat enorm în depășirea crizei energetice, Bucureștiul rămâne avocatul nostru în toate instituțiile UE, astfel ca noi să putem avansa accelerat în parcursul european. Relația apropiată dintre Chișinău și București este întărită astăzi prin numeroase proiecte în beneficiul cetățenilor noștri…”, Dorin Recean.

Dorin Recean a precizat că în relația cu Bucureștiul, Republica Moldova își dorește aprofundarea parteneriatului strategic, avansarea rapidă în procesul de aderare la Uniunea Europeană, dezvoltarea relațiilor speciale privilegiate, precum și implementarea a cât mai multe proiecte de infrastructură. La fel, Dorin Recean a menționat că la întrevederea cu premierul Ciucă s-a discutat inclusiv despre detașarea experților de la București pentru a oferi Chișinăului consultanță în mai multe domenii, pentru a facilita procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Aceasta este prima vizită oficială externă a lui Dorin Recean în calitate de prim-ministru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău