Nicio țară nu a respectat standardele OMS privind calitatea aerului în 2021

  • 22 Martie 2022 12:37
Nicio țară nu a respectat standardele OMS privind calitatea aerului în 2021

Nicio țară nu a reușit să respecte în 2021 standardele de calitate a aerului stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), potrivit unui studiu ce a monitorizat poluarea din 6.475 de orașe, publicat marți, informează Reuters, potrivit DIGI24.ro.

OMS recomandă ca media anuală a particulelor nocive PM2.5 să nu depășească 5 micrograme pe metru cub, după ce și-a actualizat recomandările anul trecut, spunând că până și concentrațiile scăzute provoacă riscuri semnificative pentru sănătate, notează sursa citată

Doar 3,4% dintre orașele monitorizate au îndeplinit standardele în 2021, potrivit datelor compilate de IQAir, o companie elvețiană din domeniul tehnologiei poluării, care monitorizează calitatea aerului. Un număr de 93 de orașe au înregistrat niveluri ale PM2.5 de 10 ori peste nivelul recomandat.

''Există numeroase țări care fac progrese importante în ceea ce privește reducerea concentrației de PM2.5'', a declarat Christi Schroeder, manager în știința calității aerului în cadrul IQAir. ''China a început cu un nivel foarte mare, însă acele niveluri au continuat să scadă în timp. Dar există regiuni în lume unde situația se înrăutățește semnificativ''.

New Delhi a rămas cea mai poluată capitală din lume

În India, nivelurile generale de poluare s-au înrăutățit în 2021, iar New Delhi a rămas cea mai poluată capitală din lume, potrivit acestor date. Bangladesh este cea mai poluată țară, la fel ca și în anul anterior, iar Ciad ocupă locul al doilea după ce statisticile din această țară africană au fost incluse pentru prima dată în monitorizare.

China, care poartă un adevărat război împotriva poluării începând din 2014, a coborât în 2021 pe locul al 22-lea prin prisma nivelului de PM2.5, de pe poziția a 14-a pe care a ocupat-o în anul precedent, înregistrările medii ameliorându-se ușor pe parcursul anului trecut până la 32,6 micrograme, potrivit IQAir.

Hotan, situat în regiunea nord-vestică Xinjiang, a fost orașul chinez cu cele mai slabe rezultate, cu un nivel mediu al PM2.5 de peste 100 de micrograme, în mare parte cauzat de furtuni de nisip.

În clasamentul general al celor mai poluate orașe din lume, Hotan se situează pe locul al treilea, fiind devansat de Bhiwadi și Ghaziabad, două orașe din India.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău