Nici aceste alegeri nu conving cetățenii că instituțiile statului pot fi recuperate, analist

  • 13 Noiembrie 2016 23:15
Nici aceste alegeri nu conving cetățenii că instituțiile statului pot fi recuperate, analist

Directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Igor Munteanu, consideră că nici aceste alegeri nu reușesc să convingă cetățenii că instituțiile statului pot fi recuperate, transmite IPN.

Directorul IDIS a declarat, în cadrul emisiunii „În PROfunzime” la postul de televiziune „PRO TV Chișinău”, că, fără îndoială, această campanie electorală a fost una murdară, dar nemijlocit procesul electoral trezește mai multe semne de întrebare. Unul dintre ele este felul în care a votat segmentul transnistrean. Potrivit analistului, referitor la această mobilizare surprinzătoare există anumite speculații că oamenii ar fi fost plătiți ca să participe la vot și să susțină un anumit candidat.

Directorul IDIS a declarat că nu se poate considera că procesul electoral a fost bine organizat și, probabil, cei care vor pierde alegerile le vor contesta în instanțele responsabile. În opinia sa, e nevoie ca organele de drept sau o comisie de anchetă să investigheze dacă anumite acțiuni s-au întreprins sau, dimpotrivă, nu s-au întreprins cu bună știință.

Vasile Botnaru, directorul biroului din Chișinău al postului Radio Europa Liberă, a menționat, în aceeași emisiune, că apar semne de întrebare în legătură cu votul cetățenilor din regiunea transnistreană, pentru că nu e clar de unde a știut Comisia Electorală Centrală că va exista o mobilizare masivă la vot. Însă această presimțire nu existat și pentru secțiile de votare de peste hotare, deși mobilizarea masivă a diasporei era vizibilă de multă vreme. Potrivit lui, cu siguranță, funcționarii se vor ascunde după prevederile legale pe care le invocă membrii CEC, inclusiv faptul că cetățenii moldoveni de peste hotare, până să se decidă numărul secțiilor de votare, au fost chemați să se înregistreze în prealabil pe pagina autorității electorale, dar și faptul că o secție de votare nu poate administra mai mult de 3000 de buletine de vot.

În opinia sa, e o mare diferență între oamenii din străinătate, care au pus mână de la mână și și-au organizat transport la secția de votare și e altceva când cineva urcă în autobuz 50 de oameni și îi trimite organizat la alegeri, cum a fost în cazul celor din regiunea transnistreană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,51 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău