Ngozi Okonjo-Iweala este prima femeie numită în postul de directorul general al OMC

  • 15 Februarie 2021 17:00
Ngozi Okonjo-Iweala este prima femeie numită în postul de directorul general al OMC

Economista nigeriană Ngozi Okonjo-Iweala a fost numită luni, în mod oficial, la conducerea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), devenind prima femeie și, totodată, primul reprezentant al unei țări africane care ocupă postul de director general al Organizației, informează AFP, preluat de Agerrpes.

"Membri OMC au acceptat să o desemneze pe Ngozi Okonjo-Iweala drept următorul director general al OMC. Decizia a fost luată prin consens cu ocazia unei reuniuni speciale a Consiliului general al organizației, care a avut loc astăzi", a anunțat OMC la scurt timp după debutul reuniunii.

În vârstă de 66 de ani, Ngozi Okonjo-Iweala este de profesie economist și a fost de două ori ministru de Finanțe și de două ori șef al diplomației în Nigeria. Ngozi Okonjo-Iweala și-a început cariera la Banca Mondială în 1982, unde a lucrat timp de 25 de ani. În 2012, a fost aproape de a deveni președintele acestei importante instituții financiare.

Brazilianul Roberto Azevedo, inginer de profesie și diplomat de carieră, a provocat o surpriză generală la mijlocul lunii mai, când a anunțat că va părăsi prematur funcția de director general al OMC la finele lunii august, cu un an mai devreme decât îi expira mandatul, din motive familiale.

În cursa pentru acest post au intrat opt pretendenți, iar procedura de desemnare a următorului director general a început în luna septembrie a anului trecut.

La sfârșitul primului tur au fost înregistrați cinci candidați: kenyana Amina Mohamed, nigeriana Ngozi Okonjo-Iweala, sud-coreeana Yoo Myung-hee, fostul ministru britanic al Comerțului, Liam Fox, și Mohammad Al-Tuwaijri din Arabia Saudită.

Runda a doua s-a derulat în perioada 24 septembrie - 6 octombrie 2020, iar la finalul acesteia au mai rămas în cursă Ngozi Okonjo-Iweala și Yoo Myung-hee. La începutul acestei luni, ministrul sud-coreean al Comerțului, Yoo Myung-hee, a anunțat că a decis să se retragă din cursa pentru postul de director general al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), lăsând astfel cale liberă pentru candidata Nigeriei, Ngozi Okonjo-Iweala.

Desemnarea directorului general al OMC nu se bazează pe alegeri, ci pe un mecanism consensual care funcționează prin eliminare. Un vot este posibil ca o procedură de ultimă instanță, însă până acum nu a fost utilizată niciodată.

Nicio femeie și niciun reprezentant al unei țări africane nu a condus până acum OMC.

Statutul organizației cu sediul la Geneva nu prevede o rotire geografică pentru postul de director general, dar în ultima vreme au apărut voci care au spus că ar fi timpul ca un african să ocupe acest post. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău