New York Times: SUA vor anunța furnizarea de bombe cu fragmentație Ucrainei, interzise în 120 de țări

  • 06 Iulie 2023 15:46
New York Times: SUA vor anunța furnizarea de bombe cu fragmentație Ucrainei, interzise în 120 de țări

SUA ar urma să anunțe că va furniza Ucrainei bombe cu fragmentația muniții cu dispersie, potrivit New York Times, citat de Sky News.

SUA consideră că bombele cu fragmentație s-ar putea dovedi utile în contraofensiva Ucrainei împotriva Rusiei, a precizat pentru ziarul american un oficial de rang înalt, apropiat de președintele Joe Biden.

Atât forțele ruse, cât și cele ucrainene au folosit muniții cu fragmentație care au ucis civili ucraineni, informează joi Human Rights Watch într-un raport, în contextul în care SUA analizează o solicitare de astfel de dispozitive din partea guvernului ucrainean, relatează Reuters, citată de Agerpres .

Human Rights Watch a făcut apel atât la Rusia, cât și la Ucraina, să nu mai utilizeze aceste arme și a îndemnat SUA să nu le mai furnizeze.

Peste 120 de țări au semnat un tratat internațional care interzice aceste arme, care în mod tipic se divizează într-un număr mare de bombe mai mici într-o zonă întinsă și pot provoca moartea civililor timp de luni de zile sau chiar ani după aceea. Rusia, Ucraina și SUA au refuzat să semneze acest tratat.

Un oficial de rang înalt de la Pentagon a declarat luna trecută că munițiile cu fragmentație ar fi utile pentru Ucraina în respingerea forțelor ruse, dar a precizat că livrarea acestora către Kiev nu a fost aprobată încă din cauza restricțiilor Congresului și a preocupărilor din partea aliaților.

Ucraina a lansat rachete cu muniție cu fragmentație în zona orașului ucrainean Izium controlat de Moscova anul trecut după ce Rusia i-a invadat teritoriul, susține Human Rights Watch, citând interviuri cu peste 100 de locuitori, martori și angajați ai serviciilor de urgență.

Atacurile ucrainene au provocat moartea a cel puțin opt civili și rănirea a cincisprezece la Izium, susține HRW.

Organizația a informat anterior că utilizarea de către Rusia a munițiilor cu fragmentație a ucis zeci de civili în Ucraina, în timp ce Consiliul ONU pentru drepturile omului a documentat utilizarea unor astfel de bombe de ambele părți.

„Munițiile cu fragmentație folosite de Rusia și Ucraina ucid civili acum și vor continua să facă acest lucru timp de mulți ani”, a declarat într-un comunicat Mary Wareham, directorul HRW responsabil pentru armament. „Ambele părți ar trebui să înceteze imediat să le folosească și să înceteze să obțină mai multe astfel de arme care ucid nediscriminatoriu”, a adăugat ea.

Guvernul ucrainean a îndemnat membri ai Congresului SUA să facă presiuni asupra administrației SUA a lui Joe Biden pentru a aproba livrarea bombelor cu fragmentație pentru Ucraina, notează Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău