New York Times: Europa se pregătește să devină o forță nucleară

  • 07 Martie 2017 11:37
New York Times: Europa se pregătește să devină o forță nucleară

Liderii Uniunii Europene analizează posibilitatea lansării unui program nuclear european construit în jurul arsenalului atomic deținut de Franța, afirmă, într-o analiză, cotidianul american The New York Times, care citează cercurile politice europene.

Conform acestui plan, arsenalul nuclear francez ar urma să fie reconfigurat pentru a proteja restul Europei. Programul nuclear ar urma să intre sub comandament european, cu o finanțare și doctrină militară la nivelul UE, scrie caleaeuropeana.ro.

Ideea creării unui arsenal nuclear european este analizată de NYT în contextul în care Uniunea Europeană nu vrea să mai fie dependentă de Statele Unite în materie de apărare.

Chiar dacă nicio țară nouă nu va obține armament nuclear prin acest plan, aplicarea acestui model ar constitui o escaladare fără precedent a puterii colective a Europei și o separare radicală de Statele Unite conduse de Administrația Donald Trump, mai scrie NYT.

Jurnaliștii americani citează în analiza lor și poziția recentă a liderului partidului de guvernământ din Polonia – PiS – Jaroslaw Kaczynski, care s-a pronunțat în favoarea ideii unei Uniuni Europene “superputere nucleară”.

“Eu aș saluta o Europă ca superputere atomică, una care să poată ține pasul cu Rusia”, a afirmat, în luna februarie, Kaczynski.

Totodată, NYT precizează că există și dinspre Germania o astfel de susținere. Roderich Kiesewetter, deputat și specialist în politică externă în cadrul Uniunii Creștin-Democrate (CDU), partidul cancelarului Germaniei, Angela Merkel, a declarat că ideea lui ”este să construim un proiect nuclear pe baza arsenalului existent în prezent în Marea Britanie și Franța”. Ulterior, acesta a recunoscut că decizia Marii Britanii de a părăsi UE ar putea să eludeze participarea britanică la acest proiect.

Articolul celor de la New York Times survine în contextul în care liderii europeni se pregătesc de aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma și în care discută mai multe scenarii pentru viitorul integrării europene. Germania, Franța, Italia și Spania sunt, în acest fel, înclinate să susțină o Europă cu mai multe viteze, una în care anumite state membre să avanseze mai rapid în procesul de integrare decât celelalte. O astfel de Uniune ar permite crearea a ceea ce se numesc ”coaliții de voință” în varii politici de integrare: apărare, justiție și afaceri interne, fiscalitate etc.

Nu în cele din urmă, de la momentul deciziei britanice pentru ieșirea din UE tema apărării europene – subiect sensibil în contextul apartenenței Marii Britanii la UE și a înclinației sale spre NATO – a devenit un punct de atracție pentru viitorul integrării europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău