New York Times | Cazul Huawei-Google. Războiul Rece tehnologic dintre SUA și China generează apariția unei noi Cortine de Fier

  • 21 Mai 2019 08:50
New York Times | Cazul Huawei-Google. Războiul Rece tehnologic dintre SUA și China generează apariția unei noi Cortine de Fier

Abordarea dură a Administrației Donald Trump în conflictul cu Beijingul riscă să accelereze dezvoltarea a două lumi diferite în domeniul tehnologiei informaționale, izolând și mai mult circa 20% din utilizatorii de Internet, comentează cotidianul The New York Times, preluat de Mediafax.ro

"China a pierdut aproape două decenii pentru a construi un zid digital între ea și restul lumii, o barieră unilaterală menită să țină departe companii precum Facebook și Google, permițându-le însă rivalilor chinezi să meargă în străinătate și să se extindă în lume.

Acum, președintele Donald Trump izolează acest zid de pe partea cealaltă", notează editorialistul Li Yuan într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul "În contextul în care Huawei pierde Google, războiul tehnologic SUA-China primește propria Cortină de Fier / Abordarea dură a Casei Albe amenință să accelereze dezvoltarea a două lumi tehnologice, izolând și mai mult o cincime din utilizatorii de Internet".

Google a început luni limitarea furnizării de servicii software acordate gigantului de telecomunicații Huawei, după o ordonanță emisă de Casa Albă săptămâna trecută prin care s-a decis restricționarea accesului companiei chineze la tehnologie americană. Sistemele de software ale Google sunt utilizate la smartphone-urile Huawei, aplicațiile fiind preinstalate la toate dispozitivele Huawei comercializate în lume. În funcție de modul de aplicare a ordonanței prezidențiale americane, utilizarea acestor sisteme de operare riscă să se blocheze.

Pentru Huawei, impactul puternic va fi în străinătate, dat fiind că în China clienții au deja acces limitat la serviciile Google. Măsura companiei americane va avea cele mai mari efecte în zone precum Europa, unde a devenit unul dintre cei mai mari vânzători de smartphone-uri. În mod inevitabil, vor urma și alte companii. Practic, manevra generează presiuni asupra visurilor Huawei de extindere pe plan internațional.

 
 

"În cazul în care China și Statele Unite au lansat un Război Rece tehnologic, atunci ordonanța contra Huawei poate fi percepută cel mai bine ca fiind începutul unei Cortine de Fier digitale. În această perspectivă potențială asupra viitorului tehnologic, China va continua să țină la distanță cea mai mare parte a lumii. Conform acestei ipoteze, în schimb, Statele Unite și multe alte țări vor bloca, la rândul lor, tehnologia chineză. Înăsprirea poziției americane închide multe dintre modalitățile folosite de SUA și China pentru schimburi de idei și pentru colaborarea în afaceri în pofida strictului regim chinez de cenzură. Închiderea acestor uși ar putea avea efecte profunde nu doar asupra afacerilor din domeniul tehnologic, ci și asupra modului în care lumea va utiliza și va înțelege dispozitivele și serviciile viitorului", subliniază editorialistul NYT.

Oricum, cenzura aplicată de China și controlul strict asupra activităților digitale ale cetățenilor chinezi izolaseră deja o cincime din populația care utilizează Internetul pe plan global, astfel că a apărut o generație care nu știe ce înseamnă o căutare pe Google sau utilizarea unui canal YouTube.

"Noua abordare agresivă a Statelor Unite va conduce doar la accelerarea acestui proces, deschizând o fereastră potențială ca într-o zi cetățenii Chinei să utilizeze doar telefoane chineze sau dispozitive dotate cu cipuri și softuri locale. Iar acest lucru se întâmplă cu o viteză care a șocat multă lume în China", atrage atenția editorialistul NYT.

"Manevra Administrației Trump este mult mai completă decât se așteptau mulți chinezi. Și a apărut mult mai devreme. Mulți oameni abia acum își dau seama că este reală", afirmă Nicole Peng, analist la firma de cercetări în domeniul tehnologic Canalys.

Nu este clar dacă deciziile Administrației Trump vor reuși să izoleze Huawei de restul lumii. Casa Albă depune eforturi pentru a convinge alte țări să achiziționeze echipamente produse de Huawei, invocând preocupări privind spionajul. Huawei a negat că ar spiona pentru Administrația Chinei. "Atacul asupra Huawei intervine în contextul înrăutățirii conflictului comercial, fiind doar o piesă pe o tablă de joc mai amplă", subliniază editorialistul Li Yuan.

Sursa:Mediafax.ro 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12
Câțiva nori
Umiditate:93 %
Vint:4,1 m/s
Fri
14
Sat
13
Sun
13
Mon
15
Tue
17

Curs oficial BNM 28 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4945 0.0872
USD 17.6942 -0.0237
RON 4.0244 0.0178
UAH 0.6558 -0.0019
RUB 0.2497 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău