New York e dispus să achite o factură astronomică ca să prevină o apocalipsă ecologică

  • 22 Septembrie 2019 10:01
New York e dispus să achite o factură astronomică ca să prevină o apocalipsă ecologică

Pereți de nisip în Manhattan și Brooklyn, dune înalte pe plajele cele mai expuse, șantiere vaste în studiu: New York dorește să fie un model de anticipare în fața creșterii apelor, dar lucrările progresează încet și factura se anunță astronomică, relatează AFP, citată de Agerpres.

De la uraganul Sandy, pe 29 octombrie 2012, care a lăsat 44 de oameni morți și daune în valoare de 19 miliarde de dolari, newyorkezii nu se mai îndoiesc de schimbările climatice.

Într-un oraș atât de dens încât nimeni nu își imaginează evacuarea cartierelor de pe coastă, cele mai expuse, municipalitatea a făcut o prioritate din fortificarea celor 850 de kilometri de coastă. Și a anunțat o serie de măsuri pentru a se proteja de ape - care ar putea să crească cu 1,80 m până în 2100 - și de furtunile deja anunțate.

În Rockaways (sud-est) în apropiere de aeroportul J.F. Kennedy, și în Staten Island (sud), două cartiere lovite cu tărie de Sandy, au fost ridicate 15 kilometri de dune și milioane de tone de nisip deversate pentru a consolida plajele.

Au fost cheltuite câteva miliarde de dolari pentru protejarea rețelei electrice și a metroului

Au fost cheltuite câteva miliarde de dolari pentru protejarea rețelei electrice și a metroului, esențiale circulației celor 8,5 milioane de newyorkezi.

Ziduri din containere de nisip special concepute împotriva inundațiilor au apărut în mai multe cartiere, inclusiv Brooklyn sau Manhattan, în apropiere de Wall Street: o măsură temporară de protecție, pentru cinci ani, în așteptarea unor fortificații de lungă durată pentru a proteja inima istorică și financiară a New Yorkului.

Conform proiecțiilor oficiale, 37% din clădirile din Manhattan vor fi expuse unor furtuni până în 2050, iar 20% din străzi ar putea fi inundate zilnic până în 2100.

Cele mai ambițioase proiecte nu au început: se așteaptă ca primăria să lanseze în 2020 lucrări de peste trei ani pentru înălțarea marelui parc de-a lungul East River la sud de Manhattan.

Primarul democrat Bill de Blasio a prezentat în martie un plan pentru protejarea zonei sudice a Manhattanului, unde sunt concentrate 10% din locurile de muncă ale orașului. Dar această lucrare ar dura ani și ar costa până la 10 miliarde de dolari, finanțarea fiind incertă.

Oficiali: Guvernul climato-sceptic al lui Donald Trump nu ajută financiar metropola New-York

Alte proiecte majore pe care autoritățile le au în vedere pentru a proteja întreaga regiune New York, mai mult sau mai puțin costisitoare, au avantaje și dezavantaje. Iar până la implementarea lor, „la șapte ani după Sandy, săculeții de nisip sunt încă principalul mod de apărare împotriva furtunilor majore”, deplânge Justin Brannan, ales municipal al cartierelor expuse din Brooklyn.

„Există un decalaj imens între ceea ce a putut să facă New Yorkul și ceea ce trebuie făcut”, spune Roland Lewis, președintele ONG Waterfront Alliance, care este activ în toate problemele de coastă din New York. "Suntem unul dintre marile orașe ale lumii, suntem foarte bogați și totuși nu suntem în stare să ne protejăm de noua realitate" climatică.

La fel ca mulți oficiali din New York, Lewis deplânge „un vid imens” din partea federală: nu numai că guvernul climato-sceptic al lui Donald Trump nu ajută financiar orașul, dar „acționează activ în contra-sens”, spune el, eliminând anumite legi pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în SUA.

În ciuda tuturor acestor obstacole și a riscului de apariție a unui nou uragan înainte de finalizarea fortificațiilor, Steve Cohen de la Universitatea Columbia rămâne calm.

„Desigur, oamenii ar prefera ca lucrurile să meargă mai repede”, spune el. „Dar ceea ce pare a fi întârziere reprezintă, de fapt, o mulțime de analize și planificări (...) Este mai bine să faci lucrurile bine decât să greșești”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău