Netanyahu avertizează Iranul că se află în raza loviturilor aeriene israeliene, amintind de amenințările iraniene

  • 09 Iulie 2019 18:42
Netanyahu avertizează Iranul că se află în raza loviturilor aeriene israeliene, amintind de amenințările iraniene

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat marți Iranul că se află în raza loviturilor aeriene israeliene, ca răspuns la ceea ce el a descris a fi amenințări ale Iranului de a distruge Israelul, informează Reuters, preluat de Agerpres.

"Iranul a amenințat recent cu distrugerea Israelului", a spus Netanyahu, aflat la o bază a forțelor aeriene israeliene din Nevatim (sud), unde a inspectat o escadrilă de avioane de luptă avansate F-35, de fabricație americană, și achiziționate de armata israeliană în 2016.

"Iranul trebuie să-și amintească că aceste avioane pot ajunge oriunde în Orientul Mijlociu, inclusiv în Iran și bineînțeles în Siria", a spus el într-o înregistrare postată pe YouTube și filmată la baza aeriană respectivă, cu un aparat F-35 în fundal.

Săptămâna trecută, un parlamentar iranian de rang înalt a fost citat de agenția semioficială de știri Mehr spunând că dacă SUA atacă Iranul, Israelul va fi distrus în următoarea jumătate de oră.

Israelul afirmă de mai mult timp că toate opțiunile sunt pe masă pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară și își ține promisiunea de a nu permite implantarea militară a Iranului în Siria prin efectuarea de lovituri aeriene la fața locului.

În ultimii ani, aviația israeliană a lovit zeci de ținte pe teritoriul Siriei, poziții ale regimului Bashar al-Assad, convoaie de arme destinate Hezbollahului libanez și, mai recent, instalații și echipamente iraniene, potrivit AFP.

Iranul, inamic declarat al Israelului, susține mișcarea șiită Hezbollah și este de asemenea prezent din punct de vedere militar în Siria.

Mișcarea islamistă palestiniană Hamas, care guvernează Fâșia Gaza, situată în sud-vestul Israelului, este susținută de asemenea de Teheran.

În luna iunie, premierul israelian și-a somat inamicii să nu-i "testeze" țara. "Le spun inamicilor noștri: armata israeliană are o foarte mare putere distructivă. Nu ne testați!", avertizase el.

Netanyahu a calificat duminică drept o evoluție "foarte periculoasă" anunțul făcut de Iran că ar începe îmbogățirea uraniului la un nivel interzis de acordul asupra programului său nuclear, încheiat în 2015, și a cerut din nou marilor puteri să impună "sancțiuni dure" Teheranului.

Israelul anunțase în mai 2018 că și-a angajat pentru prima oară avioane F-35 în operațiuni de luptă, devenind prima țară care supune "probei focului" aceste aparate de vânătoare și bombardament invizibile de ultimă generație.

Aparatele "Adir" ("puternice"), denumirea avioanelor F-35 în ebraică, "sunt operaționale și iau parte la misiuni de luptă", declarase generalul Amikam Norkin, comandantul aviației militare.

Sursa:Agerpes

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău