Neregulile constatate de CNA la liceul ”Mircea Eliade” din Chișinău

  • 12 Februarie 2014 14:13
Neregulile constatate de CNA la liceul ”Mircea Eliade” din Chișinău

Centrul Național Anticorupție a constatat o serie de nereguli în procesul de colectare a taxelor la liceul ”Mircea Eliade” din Chișinău.

Potrivit CNA, fundația ar fi fost înregistrată cu abateri, între fondatori numărându-se și profesori de la instituția respectivă, iar colectarea nu ar fi fost pe principii benevole. Președintele Fundației respinge aceste acuzații și afirmă că profesorii nu au fost implicați în colectarea de fonduri. 

Ofițerii anticorupție susțin că fundația liceului ar fi fost înregistrată cu nereguli la Ministerul Justiției, întrucât printre fondatori se numără și pedagogi angajați la ”Mircea Eliade”. Acest lucru reprezintă conflict de interese, întrucât fondatorii nu trebuie să fie și beneficiarii fundației, iar pedagogii și administrația liceului nu trebuie să se implice în colectarea de bani de la părinți, a declarat directorul adjunct al CNA, Cristina Țărnă.

De asemenea, este ilegală stabilirea unor taxe de admitere, pentru că donațiile trebuie să fie benevole, a subliniat Cristina Țărnă.

Procuratura a inițiat un proces penal și își va face public punctul de vedere la sfârșitul acestei săptămâni. Eugen Gordos, procuror la Procuratura sectorului Buiucani.

Președintele fundației, Vasile Ceban, a declarat pentru Unimedia că profesorii nu au fost implicați în colectarea banilor. Contactat de Radio Chișinău, directorul liceului, Grigore Vasilachi, a declarat că se discută, în continuare, despre păstrarea fundației.

De la începutul acestui an, la CNA au parvenit 17 plângeri similare din partea părinților, referitoare la colectarea banilor în școli. Un studiu recent al Ministerului Educației arată că, în 2012, fondurile colectate de părinți s-ar fi ridicat la 1,7 miliarde de lei, sumă echivalentă cu volumul bugetului pentru educație din acel an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău