Negocierile pentru un nou program cu FMI. Timp de două săptămâni, misiunea Fondului va purta discuții cu autoritățile R.Moldova

  • 07 Iulie 19:15
Negocierile pentru un nou program cu FMI. Timp de două săptămâni, misiunea Fondului va purta discuții cu autoritățile R.Moldova

Prim-ministrul Ion Chicu a avut astăzi o întâlnire cu echipa de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, în cadrul căreia au fost inițiate negocierile unui nou program cu FMI. La ședința online a participat și guvernatorul BNM, Octavian Armașu, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și protocol a Guvernului.

„Sprijinul financiar din partea FMI este esențial pentru Republica Moldova a cărei economie, în mod clar, a fost afectată de pandemia de COVID-19. Suntem gata să discutăm și să îndeplinim cele câteva puncte importante prevăzute în acordul de finanțare și să continuăm colaborarea. Mai ales că ultimul program cu FMI a fost îndeplinit cu succes”, a declarat premierul Chicu.

Timp de două săptămâni, misiunea FMI va purta discuții cu autoritățile Republicii Moldova pe marginea unui program ambițios care se va desfășura în următorii trei ani (2020-2023). Acesta se va baza pe acțiuni de susținere a economiei, pe promovarea unei bune guvernanțe fiscale și financiare, consolidarea statului de drept, măsuri anticorupție și alte domenii.

Sprijinul financiar se ridică la 550 milioane de dolari. Cea mai mare parte din sumă va fi utilizată drept suport bugetar și o mică parte pentru completarea rezervelor valutare.

În cadrul întrunirii s-a discutat și despre instabilitatea politică din Republica Moldova care reprezintă singurul risc iminent ce ar putea împiedica îndeplinirea angajamentelor cerute de FMI. Astfel, misiunea va implica în discuții și unele forțe politice din Parlament.

În această ordine de idei, în luna septembrie Memorandumul urmează a fi discutat în cadrul bordului FMI.

În luna aprilie curent, Consiliul de directori al FMI a aprobat un credit de urgență pentru Republica Moldova în sumă de cca 235.000.000 de dolari, care a fost acordat pentru suport bugetar în condițiile prognozelor de contractare economică. Guvernul s-a adresat FMI în luna martie pentru a susține R. Moldova în depășirea urmărilor crizei economice generate de pandemie.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
28
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:4,1 m/s
Fri
20
Sat
21
Sun
23
Mon
22
Tue
23

Curs oficial BNM 13 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5617 0.0486
USD 16.6114 0.0637
RON 4.0448 0.0084
UAH 0.6034 0.0035
RUB 0.2271 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău