Negocierile pentru acordul nuclear: 'Să nu amenințați niciodată un iranian!'

  • 09 Iulie 2015 10:12
Negocierile pentru acordul nuclear: 'Să nu amenințați niciodată un iranian!'

În general calificate drept cordiale, intensele negocieri asupra programului nuclear iranian la Viena cunosc și izbucniri vocale.

Reprezentantul Teheranului a ajuns până la a lansa un 'Să nu amenințați niciodată un iranian!', potrivit relatărilor de miercuri, 8 iulie, în presa din țara sa, citate de AFP.

Incidentul, care a făcut deliciul utilizatorilor de twitter, nu a fost dezmințit de niciuna dintre părți.

La o reuniune plenară luni la palatul Coburg, care adăpostește de 12 zile negocierile, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, a lăsat să-i scape, exasperată: 'Dacă este așa, ne întoarcem cu toții acasă !'.

Ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, un diplomat experimentat și de obicei întotdeauna surâzător, a replicat: 'Să nu amenințați niciodată un iranian !' Iar ministrul rus Serghei Lavrov s-a grăbit să adauge: 'Nici un rus !', potrivit relatării mai multor canale media iraniene, între care și agenția oficială de presă Irna.

Altercația a survenit într-un moment în care marile puteri și Iranul, care încearcă de peste 20 de luni să reglementeze acest dosar ce afectează de un deceniu relațiile internaționale, abordau unul dintre punctele sensibile ale negocierii: embargoul ONU asupra armelor, care afectează Iranul din 2010.

Opuse ridicării acestui embargo, marile puteri au evocat rolul de potențial destabilizator al Iranului în Orientul Apropiat și Mijlociu. Ministrul iranian Mohammad Zavad Zarif (55 ani) s-a mâniat, lansând omologilor săi: 'Ar trebui să vă chem pe toți în fața unui tribunal internațional pentru sprijinul pe care l-ați dat lui Saddam Hussein', în timpul conflictului irakiano-iranian în anii 1980.

Incidentul nu a fost confirmat oficial. Dar un înalt responsabil occidental a recunoscut 'un schimb de opinii foarte animat', termenii corespunzând unui coeficient ridicat de altercație pe scara Richter a limbajului diplomatic.

În cursul unei negocieri maraton precum cea dusă de aproape două săptămâni la Viena, un astfel de incident nu are nimic anormal în sine și face parte dintr-un scenariu bine pus la punct, potrivit observatorilor.

O purtătoare de cuvânt a dnei Mogherini a declarat de altfel pe twitter că relațiile între părțile reunite la Viena sunt 'bazate pe deschidere, franchețe și respect mutual'. Zarif, la rândul său, a subliniat 'rolul pozitiv și constructiv' al dnei Mogherini și 'respectul mutual' care le conduce relația.

Cunoscut pentru temperamentul său pasionat și vocea sa sonoră, Zarif a găsit un partener pe măsură în omologul său american John Kerry.

Într-un incident distinct în această săptămână, cei doi oficiali - reuniți într-o convorbire între patru ochi - au ridicat atât de tare vocile încât zidurile palatului Coburg au vibrat, potrivit unei surse diplomatice.Un apropiat al secretarului de stat american și-a permis să întredeschidă ușa pentru a le sugera să coboare tonul întrucât confidențialitatea întrevederii era pusă în pericol.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău