Negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit va întreprinde o vizită la Londra

  • 03 Februarie 2018 16:48
Negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit va întreprinde o vizită la Londra

Negociatorul-șef al Uniunii Europene (UE) pentru Brexit, Michel Barnier, va avea luni, la Londra, o întrevedere cu premierul britanic Theresa May și cu ministrul său pentru Brexit, David Davis, a anunțat vineri guvernul britanic, informează AFP.

'Premierul îl va primi pe Michel Barnier în Downing Street, luni, 5 februarie, unde el va discuta cu David Davis cu privire la negocierile ce urmează asupra perioadei de punere în aplicare (a Brexitului) și viitoarele etape de construcție a unui nou parteneriat între UE și Marea Britanie', au notat vineri serviciile de presă ale premierului britanic pe contul său oficial de Twitter.

Este pentru prima dată de la începutul negocierilor când Michel Barnier și David Davis se întâlnesc la Londra pentru a evoca Brexitul. Până acum ei au avut întrevederi doar la Bruxelles.

Negociatorul-șef european se va deplasa de asemenea la Autoritatea Bancară Europeană, al cărei sediu de află încă în capitala britanică, înainte de prevăzuta mutare la Paris.

Aceste întrevederi vor avea loc cu o zi înainte de lansarea unei noi runde de negocieri la Bruxelles, începând de marți 6 februarie până în 9 februarie.

Discuțiile dintre delegațiile europeană și britanică se vor centra pe aspecte tehnice privind ieșirea Marii Britanii din UE, frontiera și relația dintre provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, precum și perioada de tranziție, care ar urma să debuteze a doua zi după Brexit, la 29 martie 2019, și să dureze până la 31 decembrie 2020, conform propunerii europenilor, britanicii dorind ca această perioadă se se încheie la doi ani după Brexit.

Vinerea va fi consacrată unei întrevederi a coordonatorilor celor două tabere, care ar trebui să-i permită Londrei să-și 'actualizeze' așteptările în ceea ce privește viitoarea relație dintre UE și Marea Britanie, pentru care discuțiile trebuie să înceapă în martie.

Luni, 29 ianuarie, UE și-a exprimat poziția de negociere privind faza de tranziție post-Brexit dorită de Marea Britanie. Cele 27 de țări care vor rămâne în UE au aprobat principiul 'unei tranziții 'statu quo', dar fără reprezentare instituțională' pentru Marea Britanie, potrivit adjunctului lui Barnier, Sabine Weyand, adică Marea Britanie va trebui să aplice integral normele și deciziile europene, dar fără să mai aibă drept de vot.

Această perioadă de tranziție continuă să facă obiectul dezacordului în cadrul Partidului Conservator al Theresei May. Unii deputați se tem în special de faptul că Marea Britanie va deveni 'un stat vasal' al Uniunii.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău